Как Нинова набързо смаза вътрешната си опозиция на Конгреса на БСП

"По-скоро търговците ще напуснат храма, отколкото да ви дадем да го превземете отвътре", отсече Нинова


След силна реч и няколко ключови гласувания стана ясно, че лидерката продължава да владее структурите

С 30-минутна реч на Корнелия Нинова и с няколко гласувания Конгресът на БСП на практика смаза вътрешната опозиция на лидера. Както „Флагман” съобщи, Нинова се отказа да подава оставка с оправданието, че не е знаела, че заявеното й намерение ще отвори Кутията на Пандора.

Лидерката получи сериозна подкрепа от залата. Опозиционните мнения на практика бяха заглушени.

Конгресът започна със спор между делегати дали следва да има оставка на Корнелия Нинова и дали тя не трябва да се откаже от нея. Стигна се и до лични нападки между Георги Свиленски и Димитър Дъбов.

Последва предложение за край на дебата. Преди то да бъде гласувано, обаче, думата взе Корнелия Нинова и предупреди, че няма да спази регламента за 5-минутно изказване.

Тя направи кратко резюме на постигнатото след избирането й за лидер през 2016 г. Обясни, че е постигнала подмладяване и промяна на БСП, но добави, че процесът е само в началото.

След това Нинова на няколко пъти призна, че е сгрешила, като е заявила, че подава оставка. Оправда се, че направила това, за да не се крие зад колективната (без)отговорност след загубата на евроизборите.

Не предполагала, обаче, какво ще се случи. Според нея се засилил натискът партията да се върне към това, което било преди три години. Последвала вълна от лъжи и фалшиви новини към структурите. Низостта стигнала дотам, да обявят, че парите от партийната субсидия били откраднати.

По думите на Корнелия Нинова най-тежкото, което се случило, било следното: „Различни политически и икономически лобита задвижиха интересите си за овладяване на БСП и поставяне начело на друг председател. Твърдя го отговорно и информирано. На тези бизнесмени, които отвън се опитват да се бъркат в партийните ни работи, искам да кажа оттук, от това място, защото не ходя в кабинетите им: Наиграхте се последната една седмица, затворете си портфейлите, уважаеми господа!”

След силни аплодисменти Нинова продължи: „Казвам ви го смело – БСП не се продава! БСП не е стока. БСП е кауза. Ако можете да купите 10, 20, 30 търговци в храма, то зад каузата стоим стотици хиляди, които не се търгуваме! По-скоро търговците ще напуснат храма, отколкото да ви дадем да го превземете отвътре!”

Корнелия Нинова обясни, че членове на БСП споделили с болка, че били подложени на натиск да гласуват срещу нея. Имало толкова драстични случаи, че дори нямало да ги произнася на глас.

„Аз ви се извинявам, че сте поставени в това състояние! Аз създадох този хаос и аз ще подредя нещата”, обяви Корнелия Нинова и отново предизвика аплодисментите на залата.

В крайна сметка тя отсече, че оставка няма да подава и ще понесе имиджовите щети от това.

Гласуванията показаха, че Конгресът подкрепя категорично Нинова.

Антон Кутев поиска да изкаже след Нинова, но той бе спрян - от някои дори с грубовати реплики да си сяда.

Последва гласуване за прекратяване на изказванията, което бе първият своеобразен вот в подкрепа на Нинова.

543 бяха „за” срещу 97 „против” и 17 „въздържал се”.

Опозицията бе предложила да се внесе точка за промяна в устава. Тяхната идея е да се върне старото правило – лидерът да може да се сменя не само с пряк избор от цялата партия, но и от Конгреса.

Корнелия Нинова призова да не се подкрепя внасянето на точката в дневния ред. При гласуването 186 бяха „за”, 461 „против” и 14 „въздържал се”.

Имаше и формално гласуване за отпадане на т.2 от проекта на  дневния ред, която гласеше „Констатация за прекратяване на мандата на председателя на НС на БСП”.

Макар че Нинова оттегли намерението си да подаде оставка, някои делегати настояха и това да се гласува.

535 бяха „за” отпадането на точката, 27 бяха „против”, а 11 „въздържал се”.

Така Конгресът на практика загуби смисъла си. Последва спор дали изобщо трябва да се чете в пълен обем Политическият доклад за проведените евроизбори, което бе т.1 в дневния ред.

Вътрешните опозиционери наведоха глава, някои напуснаха залата. Техни представители на Конгреса днес бяха Сергей Станишев, Михаил Миков, Георги Гергов, Димитър Дъбов, Красимир Янков и др.

Корнелия Нинова днес спечели категорично битката със „старата гвардия” и показа, че все още владее структурите. Тя обаче вероятно ще продължи да има проблеми в Националния съвет (т.нар. пленум), където превесът й е крехък – около 60 на 40%.


В категории: Политика