Кишинев. Новата власт в Молдова прогони старата извън страната, пише руският вестник „Взгляд“
Новото молдовско правителство за първи път от няколко дни успя да работно заседание. Това стана възможно след отстраняването на контролно-пропускателния пункт от привържениците на Демократическата партия, чийто лидер Владимир Плахотнюк избяга от страната. Каква ще бъде вътрешната и външната политика на новите власти? Ще успее ли молдовският президент Игор Додон да подобри отношенията си с Русия, анализира изданието.
Миналата седмица страната беше в най-острата фаза на политическа криза, продължила от февруари тази година след парламентарните избори, в резултат на което партиите не успяха да създадат управляващо мнозинство и да формират правителство. Миналата седмица президентът Игор Додон заплаши да разпусне парламента и да насрочи нови избори, ако не бъде сформирана управляващата коалиция. Тези мерки проработиха. Пропрезидентската социалистическа партия се договори с прозападния блок АКУМ („Сега“ – бел ред), воден от Андрей Настасе и Майя Санду.
Изявленията на Додон последваха след срещи с руския вицепремиер Дмитрий Козак (на 3 юни), еврокомисаря по разширяването и политиката за добросъседство Йоханес Хан и пратеника на Държавния департамент Брадли Фред. По време на посещението си Козак даде да се разбере, че би предпочел социалистическата сделка с АКУМ, а не с управлявалите доскоро демократи.
В резултат на това представителят на АКУМ Майя Санду получи поста министър-председател, а лидерът на социалистите Зинаида Гречани - поста на председател на парламента. Въпреки това, лидерът на Демократическата партия, олигархът Владимир Плахотнюк (определят го като най-богатия гражданин на републиката), който с помощта на Конституционния съд под негов контрол отстрани Додон от длъжност, се противопостави на събитията. Правомощията на президента бяха прехвърлени на министър-председателя и заместник-председателя на Демократическата партия Павел Филип, който незабавно разпусна парламента и свика предсрочни избори на 6 септември.
Додон продължи да се съпротивлява и апелира към международната общност за посредничество при разрешаването на кризата и призова молдовците за мирни протести. Освен това той отмени постановлението, подписано от Филип за разпускането на парламента и провеждането на предсрочни избори. Представители на Русия, Европейския съюз и САЩ се намесиха в ситуацията, протива Демократическата партия и Плахотнюк.
Тази седмица руският президент Владимир Путин заяви в интервю за телевизия "Мир", че Москва подкрепя Додон и неговите настоящи коалиционни партньори, така че те да "се отърват" от онези, които са узурпирали "доскоро властта в Молдова" и "да намерят" сами по себе си сили да организират екипна работа в интерес на молдовската държава и на молдовския народ ”.

В петък американският посланик в Кишинев, Дерек Хоган, дойде в офиса на Демократическата партия, където проведе разговори с Плахотнюк. По време на разговора той ясно посочи, че Вашингтон не подкрепя опозицията на демократите срещу парламентарното мнозинство и правителството на Санду. Както по-късно съобщи вицепрезидентът на Демократическата партия на Русия Владимир Чеботар, партията признава правителството на Санду и преминава в опозиция. "Това е единственият начин да се преодолее политическата криза", каза Чеботар.
Според ТАСС в събота Козак обяви позицията на Москва за способността на новото молдовско правителство да подобри политическата ситуация. "Разбира се, удоволствие е, че благоразумието надделя над безумните и авантюристични действия на бившия режим", каза той. "Надявам се, че сформираната парламентарна коалиция и новото правителство на Молдова ще продължат да имат достатъчно политическа мъдрост и сдържаност, за да завършат премахването на престъпния режим и да подобрят политическата ситуация в страната."
Вицепремиерът посочи, че по време на политическата криза в Молдова, Русия, САЩ и ЕС успяха да заемат единна позиция в подкрепа на демокрацията. „Това е ярък пример, че имаме повече общи неща, отколкото основни различия по отношение на основните ценности”, подчерта Козак.
Добавяме, че самият Плахотнюк напусна Молдова вечерта преди това. Пресслужбата на Демократическата партия уверява, че е отлетял „само за няколко дни”, като е отишъл „при семейството си”.
Плахотнюк, който също има и румънско гражданство, е в руския федерален списък, по-заради обвинения в подготовка на убийство на политическия противник Ренато Усатий, който има руско гражданство в допълнение към молдовското. Плахотнюк се опита да спечели доверието на Москва, обещавайки да промени курса на страната от проевропейски към проруски. Това каза Казак в интервю за Комерсант. Русия обаче препоръча социалистите и Додон “дори да не обмислят никакви тайни предложения” от Плахотнюк.
Общо в петък вечер от Молдова излетяха няколко бизнес самолета. Според портал point.md, сред тях са Bombardier CRJ-200LR и Gulfstream G200. Според Агора, Бомбардиер се е приземил в Москва. На борда, според TV8, може да са били членове на семейството на молдовскияполитик и бизнесмен Илан Шор, който е женен за певицата Жасмин. И Gulfstream G200 кацна в Одеса. Друг частен самолет отлетя за Лондон. Според същия телезизионен канал други пет самолета отлетяха за Турция. На един от молдовските гранични контролно-пропускателни пунктове бе забелязан бившият министър-председател на страната Юрий Леанка, който доскоро бе заместник-министър-председател по въпросите на европейската интеграция.
Ръководителят на молдовския център за стратегически анализи и прогнози EST-VEST, Сергей Назария, е убеден, че няма нужда да се говори за политическо уреждане. Според него, съдейки по минали случаи, АКУМ се държи като разрушител и всичките му дейности ще бъдат насочени към присъединяването на страната към Румъния.

„Додон не участва в правителството. В допълнение към поста в Министерството на отбраната, Социалистическата партия няма нищо повече. Те са премахнати от управлението на страната,“каза Назария за „Взгляд“.
Според неговата прогбноза основна цел за АКУМ ще бъде да разгроми Социалистическата партия под претекст, че те защитават не молдовските, а руските интереси, тъй като самият Додон вече е признавал, че получава финансиране от Москва. „Това поражение няма да се случи утре, а след два до четири месеца.
Първият сигнал за разделение в коалицията дойде от Санду, която публично се изказа в подкрепа на връщането на гражданството на бившия президент на Румъния Траян Бъсеску. Това е фундаментален момент.
Цялата програма на блока АКУМ има за цел да унищожи молдовската държава и да я присъедини към Румъния”, убеден е политологът.
Що се отнася до съдбата на Плахотнюк, експертът е сигурен, че му е било разрешено да избяга и новите управници не са имали намерение да го репресират. А Демократическата партия, смята той, ще престане да получава финансиране и ще се "изпари", затова депутатите, останали без подкрепата на олигарха, ще се придържат към АКУМ и ще участват в "унищожаването на социалистите, когато дойде моментът".
„Това също е определено предателство на идеалите, насърчавани от АКУМ. Това е предателство към електората му. Не мисля, че някой харесва факта, че оставят Плахотнюк да се измъкне. Трябваше да бъде съден, а той спокойно се качи на самолета и отлетя. Това вече говори за това какви са те. Вместо един олигарх, ще дойдат братята Цопа (Виорел и Виктор), които финансират блока на АКУМ и преди всичко партията на Андрей Настасе ”, прогнозира Назария.