Никозия. Решението на Никозия от миналия месец за издаване на заповеди за арест в отговор на незаконното присъствие на турския сондажен кораб "Фатих" в Изключителната икономическа зона на (ИИЗ) на Кипър дават резултати. Това твърдят източници от острова, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.
Заповедите са издадени срещу компании, ръководители на фирми и екипажи, които участват в операциите на "Фатих" ИИЗ на острова, без изричното или косвено съгласие на правителството на Република Кипър.
Въпреки че турският външен министър Мевлут Чавушоглу отново омаловажи заповедите за арест, източниците твърдят, че те създават проблеми за чуждестранния персонал и компаниите, които работят по свръзката. В тази връзка се подчертава, че персоналът от Норвегия е преустановил дейност.
Според кипърския закон прякото или непрякото участие на която и да е компания в дейностите на ИИЗ на Кипър без изричното съгласие на Никозия представлява тежко престъпление с наказания от над 1 милион евро и / или пет години затвор.
Въпреки това, Чавушоглу вдигна летвата петък, като настоя, че всяка енергийна сделка, сключена от Кипър без съгласието на Анкара е "нищожна".
"Ние няма да отстъпим и ще предприемем всички необходими стъпки... гръцките киприоти трябва да знаят докъде може да стигнат", припомня изданието думите на първия дипломат на Анкара.
В същото време остава неясно дали "Фатих", който се намира на 36,6 морски мили от полуостров Акамас в Западен Кипър, е започнал дейности по сондиране.
Турция, която планира да изпрати още един сондажен кораб в района, игнорира критиката, изразена от международната общност, особено от Вашингтон и Европейския съюз.
Анкара настоява, че част от ИИЗ на Кипър принадлежи към континенталния шелф на Турция и обвини Никозия в експлоатацията на природните резерви на острова, без да се консултира с турските киприоти.

Превод и редакция: Тереза Герова