Необикновено събитие за турската общественост - точно седмица преди повторния вот за кметското място в Истанбул турските зрители ще станат свидетели на телевизионен предизборен дебат между Бинали Йълдъръм, кандидата на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и опозиционния кандидат Екрем Имамоглу. Телевизионните двубои, в които опонентите представят позициите си преди важни избори, се смятат за нещо напълно естествено в повечето демократични страни - но не и в Турция. Тук такова събитие не е имало от 17 години. Откакто турският президент Реджеп Тайип Ердоган дойде на власт през 2002 г., той неизменно бойкотира подобни медийни изяви.

При това самият Ердоган извличаше през 90-те години извлече огромна полза от телевизионните. Като политик от ислямистката “Партия на благоденствието”, предшественик на настоящата ПСР, той поддържаше крайно консервативни  възгледи. В дискусиите по телевизията Ердоган и неговите последователи, сред които и известният му политически ментор Неджметин Ербакан, получава възможност да неутрализират негативния имидж на партията. На парламентарните избори през 2002 г. настъпи големият триумф: ПСР на Ердоган извоюва категорична победа. Оттогава насам Ердоган не е участвал повече в никакъв телевизионен дуел с опозиционен кандидат. Същото се отнася и до неговите съпартийци от ПСР, пише  Даниел Белут за DW.

Акиф Беки, медиен съветник на турския президент от 2005 до 2009 година, обясняваше промяната в стратегията така: „Днес Ердоган смята тези дискусии за безполезни, макар че едно време сам се възползваше от тях. Конкурентите си той смята за по-слаби и не иска те да печелят от популярността му. Освен това Ердоган не желае да участва в дебати, които да го представят като ретрограден, както често се случваше едно време. "

Необясним ход

Затова мнозина смятат за необяснимо, че след 17-годишно прекъсване ПСР отново се е съгласила да участва в телевизионен дуел с представител на опозиционната партия - при това при равни условия: водещият Исмаил Кючуккая не е смятан за привърженик на ПСР, а телевизионният канал Fox News, който излъчва дуела, е по-скоро критичен към правителството. Освен това опозиционният кандидат Имамоглу има лично предимство – той е отличен оратор, докато Йълдъръм прави впечатление на високомерен човек без особени идеи. Имамоглу вече е напипал и най-болното място на конкурента: той безмилостно обвинява градската управа на Истанбул, ръководена от ПСР в продължение на 25 години, в нередности и злоупотреби със средства.

Информациите за това Имамоглу събра в онези 18 дни, по време на които той бе кмет на Истанбул, преди Висшата избирателна комисия да касира изборите. А темата за разхищенията и злоупотребите на властта докосна оголения нерв на обществото, което в момента страда от тежката икономическа криза в страната. Проучванията показват, че след решението за повтаряне на изборите, преднината на кандидата на Народнорепубликанската партия Екрем Имамоглу се е увеличила с 2 до 6 процента. Затова е малко вероятно Йълдъръм да успее да обърне резултата по време на телевизионния двубой.

За Ердоган залогът е голям. Истанбул е икономическият център на Турция, който разполага с огромен бюджет. Средствата от него обаче в продължение на години бяха използвани от управляващата партия за поддържане на важни нейните собствени бизнес контакти. Ердоган знае, че поражението в Истанбул би довело до огромна загуба на власт. Точно затова управляващата партия положи не малко усилия да предотврати електоралното поражение: повторението на изборите в Истанбул бе разпоредено от Висшата избирателна комисия под натиска на ПСР; Ердоган предприе редица опити да се хареса на кюрдските избиратели в Истанбул, както и да дискредитира опозиционният кандидат Имамоглу, който бе обвинен от ПСР, че действал под влияние на "външни сили". Но всичко това не донесе желания успех - до този момент Имамоглу има преднина пред конкурента си.

Загадки: Какво крои Ердоган?

Опозиционно настроени гласоподаватели смятат, че телевизионният дуел е ход на управляващата партия, за да демонстрира демократичност и прозрачност в действията си. "Дебатът между Имамоглу и Йълдъръм трябва да създаде впечатлението, че надпреварата за кметския пост се провежда в демократични условия", заяви политологът Юлкю Доганай. Мнозина дори смятат, че неочакваният телевизионен дуел е "акт на отчаяние". В това е убеден и бившият съветник на Ердоган Беки: "Малко вероятно е Ердоган внезапно да е променил мнението си за телевизионните дебати. Единствената причина, поради която той им даде зелена светлина е, че кампанията на Йълдъръм досега не беше успешна."

Турският президент Ердоган, който неизменно се намесваше във всички предизборни кампании от 2002 г. насам, в продължение на дни изцяло отсъства от предизборната битка в Истанбул. Много от жителите на града смятат, че президентът нарочно ще остави Йълдъръм да се провали, за да му прехвърли вината, в случай, че на 23 юни се стигне до тежко поражение за ПСР.