По-рано тази седмица видяхме различни неща за новия телефон на Google – Pixel 4. От всички слухове, течове на информация и спекулации, едно нещо се открои като по-специално. Става въпрос за нов чип, който до сега не е виждан в смартфон, на която и да е марка, докладват от BGR.

Той е част от Project Soli на Google, който оригинално бе представен през 2015 година. През 2016 година за него се заговори отново, след ревизия на идеята. Тогава е направена демонстрация на чип, който е вграден в Wear OS умен часовник. Той позволява на потребителя да контролира говорителя с помахване на ръката.

„Project Soli проследява движенията с малък радар, който разпознава човешките жестове и им отговаря по определен начин.“, обясняват от BGR.

Ако това е вярно, собствениците на Pixel 4 ще могат да го управляват без да докосват екрана или бутоните по корпуса. Информацията се потвърждава от редица източници.

XDA Developers наскоро се добраха до доказателства за нови жестове за заглушаване и превключване на песен, които ще видим в Android Q. Това може да е свързано със Soli. От кода става ясно и, че новата функционалност ще се нарича Aware.

Това няма да е първият път, в който компания се опитва да въведе въздушни жестове. Имаше нещо подобно в LG G8. Това обаче е първият път, в който ще се направи със Soli радарен чип.