Сваленият президент Омар ал-Башир ще бъде изпратен за съдебен процес скоро по обвинения за корупция, свързани с неговите три десетилетия на власт. Това съобщи главният прокурор на Судан Ахмед Махмуд, цитиран от "Ройтерс".

Той заяви на пресконференция, че президентът ще бъде сезиран след изтичане на едноседмичния срок за възражения, като добави, че са образувани наказателни дела срещу 41 други бивши служители, обвинени в корупция.

По-рано от прокуратурата съобщиха, че Башир, който беше свален от военнитепрез април след месеци на протести срещу неговото 30-годишно авторитарно управление, е обвинен в корупция след приключване на разследване.

Обвиненията са свързани със закони за "подозрения за незаконно натрупване на богатство и спешни поръчки".

Башир вече беше обвинен в подстрекателство и участие в убийството на протестиращите. Прокурорите също така разпоредиха разпит по подозрение за пране на пари и финансиране на тероризма.

Махмуд поясни още, че е присъствал на среща с военни лидери, за да обсъди съдебния надзор върху план за изчистване на онова, което той нарича "престъпници" от район в близост до протестния лагер в центъра на столицата.

Но идеята за разпръскване на протестиращите не беше обсъдена, добавя той.