Когато НАТО провежда учения в Балтийско море, Русия винаги е нащрек. След анексията на Крим Алиансът полага все повече грижи за източния си фланг, като обяснява това с необходимостта от защита на трите балтийски държави Естония, Латвия и Литва, които са и бивши съветски републики. През последните няколко години не липсваха инциденти над Балтийско море, при които самолети на НАТО прихващаха или ескортираха руски военни машини, припомня "Дойче веле".

"Русия е балтийска страна, ние отчитаме този факт," казва Андрю Люис, вицеадмирал и командир на Втори американски флот: "Въпреки това Балтийско море и въздушното пространство над него са международни територии и ние имаме право да ги използваме в съответствие с международното право".

Ежегодното военноморско учение на НАТО “Балтопс” ще продължи до 21 юни. В него са включени общо 8 600 войници, 50 кораба, две подводници и 40 самолета. Подобни учения се провеждат от повече от 40 години. По данни на НАТО в него участват 16 държави, включително Швеция и Финландия.

Учението този път покрива пълния спектър от възможни военни действия: от унищожаването на мини и подводници до противовъздушната отбрана и отбиването на от "вражески кораби".

Тазгодишният "Балтопс" все пак е по-различен от друг път: това е първата военна акция на новия американски флот в Европа. Основната му зона на действие е Северния Атлантик. По времето на Студената война флотът игра важна роля, включително и в "Кубинската криза".

През 2011 г. Втори американски флот бе разформирован, тъй като тогавашната американска администрация под ръководството на Барак Обама оценяваше заплахата от страна на Русия като ниска. През 2018 г. флотът бе възроден "в отговор на нарастващата военна дейност на Русия в Атлантическия океан", както се казваше в съобщение на НАТО.

Начинът, по който Москва реагира на учението в Балтийско море, силно напомня за времето на Студената война.

В деня, в който войници от НАТО упражниха десант на естонския остров Сааремаа, руският военноморски флот проведе обучения по потапяне на "вражеска" подводница в Балтийско море, а в съседния Калининград се извърши симулация на ракетна атака срещу "вражески" кораби. Очевидно Русия следи зорко военните учения на НАТО и в отговор на тях провежда свои собствени тренировки, макар и не така мащабни.