Снимка: БФВолейбол

България спечели изключително драматична победа с 3:2 (20–25, 29–27, 22–25, 25–21, 15–13) над Австралия при завръщането на Силвано Пранди пред родна публика и първи мач за Цветан Соколов за националния отбор, след като пропусна Световното първенство и цялото минало лято заради операция на коляното.

„Лъвовете“ показаха изключителен характер, а използването на системата за видеоповторение на няколко пъти възстанови справедливостта в ключови моменти.

 

Първото техническо прекъсване в мача дойде при 8:6 за България. След него обаче австралийците записаха три безответни точки, което принуди Силвано Пранди да ползва прекъсване. След ас на Алекс Грозданов резултатът бе изравнен до 14:14, но гостите пак дръпнаха за 16:14. След техническото прекъсване последва успешна блокада на Трент О`Диа и ас на Аршдийп Досандж за 18:14. Геймът продължи да се развива негативно за нашите и след грешка на Тодор Скримов Австралия дръпна с 23:18, а разпределителят Аршдийп Досанжх направи последната точка в гейма с пусната топка - 25:20 за Австралия.

Добрата защита на австралийците и повечето български грешки бяха в основата на загубената първа част.

Българите започнаха нервно втория гейм, чиято развръзка се превърна в истински трилър. След две поредни неуспешни атаки на Цветан Соколов, който бе хванат на блок и би в аут резултатът стана 6:3. Първата техническа пауза дойде при 8:4 след ас на Лук Смит. Българите продължиха с неубедителните си изяви, а тройна австралийска блокада отново спря Соколов и австралийците дръпнаха със 7 точки за 11:4.

Силвано Пранди пусна в игра Теодор Тодоров на мястото на Светослав Гоцев при 14:9, което освежи играта на нашите, а втората техническа пауза дойде при 16:11 за Австралия. След успешна атака и последвал ас на Цветан Соколов намалихме до 17:13. Нашият диагонал изтормози съперника и при следващия си начален удар, което доведе до грешка на австралийците и само 3 точки в тяхна полза - 17:14. Разликата от 3-4 точки се запази до успешната тройна блокада на „лъвовете“ и последвала успешна атака на Цветан Соколов, с което намалихме пасива си само на точка – 22:21.

Видеоповторение при следващата точка показа докосване на нашата блокада и австралийците поведоха с 23:21, въпреки че преди това съдията беше отсъдил в наша полза. „Кенгурата“ стигнаха до два геймбола при 22:24, но нашите ги спасиха след австралийска грешка и ас на Скримов. Мощна атака на Цветан Соколов доведе нещата до 25:24 за нас. Австралийците обаче се измъкнаха, а след лошо посрещане и българска грешка отново получиха геймбол при 26:25. Последва размяна на грешки от сервис, а две последователни австралийски атаки в аут пратиха гейма на сметката на България – 29:27.

Окрилени от обрата и спечелената втора част, момчетата на Силвано Пранди поведоха с 4:1 в третата, а първото техническо прекъсване дойде при 8:5. След ас на Алекс Грозданов дръпнахме с 10:6, а след това и с 11:6, след като австралийците не успяха да се ориентират добре и при следващия му начален удар и пратиха топката в аут.

Нашите дръпнаха с 13:8, но последва срив и след последователни атаки в аут на Теодор Тодоров и Тодор Скримов и неразбирателство между Сеганов и Тодоров австралийците ни настигнаха при 13:13. Последва прекъсване за Пранди, но след него Цветан Соколов бе хванат на блок, а Георги Братоев замени Георги Сеганов при 14:13 за Австралия. Розалин Пенчев пък влезе на мястото на Мартин Атанасов. Уникално залъгващо движение на Братоев остави Скримов без блок за 15:15, а първото техническо прекъсване дойде при 16:15 за нас след блокада на Алекс Грозданов. След това обаче австралийците реализираха три безответни точки за 18:16 в тяхна полза, а след блокада срещу Цветан Соколов Пранди поиска прекъсване при 20:17 за Австралия. След страхотна блокада на Грозданов намалихме до 20:19. Повратният момент дойде при 21:20 в полза на Австралия, когато нашите скочиха срещу съдийско отсъждане с искане за бъркана топка, но реферите останаха непреклонни и резултатът стана 22:20. Това разконцентрира българите и Австралия стигна до сетбол при 24:20, след което затвориха гейма при 25:22.

При 6:4 за нас в четвъртия гейм спорно отсъждане на съдиите за топка в полето бе оборено след видеоповторение, а мощен български блок прати гейма на първо техническо прекъсване при 8:4. При 9:7 в наша полза главният съдия сам си поиска видеоповторение при очевадна топка в полето след атака на Скримов. Страхотна блокада Розалин Пенчев доведе резултата до 13:9 в наша полза, а след последвалия ас на Скримов треньорът на Австралия поиска прекъсване при 14:9. След него последва нова бомба на Скримов и контра на Тодоров, двоен удар на австралийците и 15:9. Наложи се отново да ползваме видеоповторението, за докажем, че топката е в полето след наша атака за 16-ата ни точка и второ техническо прекъсване при 16:11. След страхотна бомба от сервис на Розалин Пенчев организирахме добра контра, завършена от Алекс Грозданов за 19:13.

Два поредни аса на разпределителя на австралийците Аршдийп Досанжх доведоха резултатадо 20:17, но технично отиграване на Скримов ни върна спокойствието при 21:17. До края нашите не позволиха на гостите да повярват, че могат да стигнат до обрат и след атака в аут на австралийците получихме първи геймбол при 24:20, а блокаут на Розалин Пенчев прати мача в пети гейм – 25:21

Драмата за феновете в Двореца на културата и спорта във Варна обаче тепърва предстоеше. Стартирахме тайбрека с мощна атака на Цветан Соколов, последвана от успешен троен блок срещу Люк Смит. Австралия изравни за 3:3, след като не се ориентирахме при сервис на Бау Грахам. С ас на Соколов дръпнахме с отново с две точки за 6:4.

При 6:5 последва ново изключително спорно съдийско отсъждане, след като при сервис топката срещна ръката на австралиец и така премина в нашето поле. След бурните български протести реферът сам поиска видеоповторение, видя очевадното и отсъди в наша полза - 7:5. Австралия изравни след дълго разиграване, но смяната на полетата дойде при 8:7 за нас след бомба на Соколов. Силна атака на Скримов по блокадата доведе до 9:8 за нас. Австралия поведе с 11:9 след блокада срещу Соколов и ас на Лук Смит. Това принуди Пранди да вземе почивка, но за съжаление и след нея Австралия реализира. Нов сюблимен момент дойде при 12:9 за Австралия, когато с повторение доказахме, че гостите са докоснали мрежата и намалихме на 12:10. Последва ас на Скримов за 12:11 и блокада на Тодоров за 12:12. След успешна блокада на Грозданов получихме мачбол и затворихме мача с троен блок – 15:13.

Най-резултатни за нашите бяха Тодор Скримов с 22 точки (3 аса) и Цветан Соколов с 18 (2 аса, 2 блокади). За Австралия Люк Смит реализира 19 точки, а Самуел Уолкър добави 13.

На една от почивките на срещата бе почетен бившият селекционер на националния отбор Пламен Константинов, който има рожден ден.

Победата от трибуните аплодираха министърът на младежта и спорта Красен Кралев, кметът на Варна Иван Портних и президентът на Българската федерация по волейбол Данчо Лазаров.

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html