Откриха най-вълнуващото издание на Балканския фестивал на изкуствата в Карнобат

Тук показваме най-българската си идентичност и се събираме с приятелите си от балканските народи, за да чуем тяхната култура и начина, по който те изразяват своите чувства, каза кметът Георги Димитров


Участват над 600 танцьори, артисти и изпълнители, има и големи звезди 

Поройният дъжд не осуети откриването на 6-ото издание на Балканския фестивал на изкуствата в Карнобат.

Минути преди официалната церемония, провела се на площада пред читалище „Димитър Полянов” над града се появи страховит облак, изсипа се обилен дъжд, но малко преди 19:30 часа времето се подобри, сякаш само, за да премине официалната част, след което над Карнобат отново заваля.

Артистите обаче получиха своето време, за да направят зашеметяващо откриване на един от най-интересните фестивали, организирани в страната.

Преди шест години проведохме първото издание на фестивала след спечелен проект. Организирахме го, поканихме състави, имаше интерес. След това благодарение на Вас – на обществения натиск, продължихме с фестивала и го превърнахме във втори празник на Карнобат. Колкото и да сме различни по идейни убеждения, пол, възраст, религия ние успяваме тук да бъдем заедно, защото ни събира миналото и настоящето, традицията и модерното изкуство, носталгията и мечтите за бъдещето”, каза в приветствието си кметът Георги Димитров.

Зам.-областният управител на Бургас Владо Крумов бе сред официалните гости на фестивала

„Тук показваме най-българската си идентичност и се събираме с приятелите си от балканските народи, за да чуем тяхната култура и начина, по който те изразяват своите чувства. Твърдо вярвам, че днешното издание няма да бъде последно. Напротив! То идва, за да утвърди традицията, която сме създали. Този фестивал е невъзможен без екипите на отдел Култура, читалище Димитър Полянов, самодейните състави и тези, които ни уважиха да дойдат тук от всички краища на страната”, допълни той.

Градоначалникът благодари на над 100-те деца, доброволци на фестивала, които в последните дни свършиха огромен по обем работа. Той ги покани на сцената и символично дадоха старт на шестото издание на Балканския фестивал на изкуствата, а великолепните музиканти от духовия оркестър „Възрожденци” изсвириха вечния хит „Една българска роза” и накараха всички участници от различни страни да се хванат за ръце и дадат символично начало на фестивала.

Тазгодишното издание е по-вълнуващо отвсякога. Участват над 600 танцьори, певци и артисти от почти всички балкански държави. В ивента се включват и в бийтбоксъри, румънската звезда Cosmin, Ъпсурт, ще има и впечатляващо барман шоу с уъркшоп за приготвяне на коктейли, стрийт арт активности и завладяващи концерти.

 




В категории: Карнобат