Вече може да си изтеглите новия Microsoft Edge, базиран на Chromium. Има две версии – Canary и Developer. Първата версия ще получава ежедневни ъпдейти, а втората е по-стабилен вариант, който ще се обновява на седмична база. Може да ги изтеглите от тук. Когато от Microsoft решат, че са доволни от резултата, те ще пуснат beta версия, която ще е близо до това, което ще видим накрая.

Вече се появиха първи впечатления

При първото пускане ще може да синхронизирате информацията си от друг браузър или да започнете от нулата. Имате избор между три начални страници – Inspirational (със снимка), Informational (с много текст) и Focused (опростен изглед).

При избор на Inspirational ще се появи прозорец с хубава гледка, икони за най-посещаваните сайтове и характерния поток от новини по категории. Изглежда сравнително добре, не показва излишна информация. Като първо впечатление, това което стряска хората е Bing. За момента не може да поставите Google като търсачка по подразбиране, но това ще се появи в бъдеща версия.

При по-продължителна употреба браузърът е стабилен

Традиционно не натоварва много, пъргаво се прехвърляме между различните неща, които разглеждаме. Хубаво е, че смяната към Chromium не е променила това.

Промяната най-накрая ще позволи на Microsoft браузърът да е съвместим с разширения от трети лица. За момента може да теглим такива само от Microsoft Store. Има голям избор, а и се очаква в един момент да може да ползваме разширенията и от Chrome Web Store.

До този момент нещата са добре, въпреки ранната фаза на разработка. Не виждам проблем потребителите на Chrome да се прехвърлят към Edge, в момента, в който можем да се отървем от Bing. Проблемът тук едва ли е самият браузър, а как масите ще повярват в него. За момента Chrome продължава да доминира пазара след като Internet Explorer напусна пазара преди доста време.

Новият браузър на Microsoft е добър, но няма тази уникална функция, която да привлече вниманието на хората. Поне в сегашната си форма. Разбира се е рано да го отписваме. Тепърва предстоят много промени. Ето какво каза Joe Belfiore, вице президент в Windows:

“В тези първи версии сме се фокусирали върху фундаментите. Все още не сме включили голям набор от функционалности. Ще започнете да виждате много промени в дизайна, поддръжката на повече разширения и възможности за работа с профила си.“

За момента ходът на компанията да се възползва от отворения код на Chromium изглежда добър. Ще се подобри уеб съвместимостта на браузъра. Ако от Microsoft са си направили изводи от своите провали в областта и грешките им се поправят, вероятно имат шанс да се върнат на пазара.

Ще дадете ли шанс на новия Edge?