Гоце Делчев излезе снощи на протест срещу акцията, извършена от ГДБОП в офисите на "Кабел Сат Запад".

Десетки се събраха пред офиса на фирмата, за да протестират, че половината град е оставен без кабелна телевизия и интернет.

Акция срещу фирмата се проведе вчера в Югозападна България в градовете Кюстендил, Дупница, Благоевград и Гоце Делчев.

Абонатите на "Пирин СОТ" в Благоевград също се без интернет.

Спецоперация имаше и в Бургас, като там униформените запечатаха телевизия RN, от офисите й бе иззета бе техника, а служителите ѝ опразниха сградата. Оказа се, че телевизията излъчва тв програми и предавания през мобилно приложение, но без съгласието на притежателя на това право.

Официално разследването срещу кабелните оператори е за укриването на абонати и нелегалното разпространение на видеосъдържание.

Статистика на Комисията за регулиране на съобщенията сочи, че в България 1 милион и 700 хиляди семейства имат кабелна телевизия и гледат чрез нея десетки канали. Неофициално обаче се говори за 2 милиона и 400 хиляди реални абонати. Това прави едни "изчезнали" 700 хиляди домове, оплетени с кабели, като всеки месец клиентите в тях плащат между 10 и 50 лева според броя на каналите.

Службите пресмятат, че от тези 700 хиляди абонати операторите крият между 7 млн. и 35 милиона лева месечно от такси. Всяка година това прави между 84 милиона и 420 милиона лева.