19-и национален конкурс-фестивал на старата градска песен и шлагер „С песните на Ари”, ще се проведе в Хасково на 16 юни. Фестивалът е организиран от Община Хасково.

Този конкурс-фестивал се превърна в традиционен за града ни, тъй като носи името на именития шлагерен изпълнител – наш съгражданин – Аспарух Лешников, подчерта Александър Милушев,секретар на читалище „Заря“ , което е съорганизатор на проявата.

Фестивалът ще се проведе в Образцово народно читалище „Заря-1858“ с два концерта на участниците. Първият концерт ще започне от 11.00 часа, а вторият от 14.00 часа. Фестивалът ще завърши с награждаване и галаконцерт на наградените участници.

Тази година в Националния конкурс-фестивал на старата градска песен и шлагер „С песните на Ари” участие ще вземат 18 групи, 18 индивидуални изпълнители и 8 участници в категория дует, трио и квартет от цяла България.

Отличените участници ще получат грамоти за първо, второ и трето място и финансови награди във всяка категория. Общият награден фонд, който Община Хасково дава на участниците е 2 220 лева. Всички изпълнители ще получат грамоти за участие.

Участниците ще бъдат оценявани от авторитетно жури с председател проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак, която е заместник-ректор научно-изследователска дейност в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив и вокален педагог и членове:

-Мария Петрова – вокален педагог и изпълнител на автентични стари градски песни, а също така и на свои авторски песни, в стила на шлагера.
Носител на награда Първа категория изпълнител от Министерството на културата, както и награди и медали от различни фестивали;

-Николина Стаматова – оркестрант в Камерен оркестър – Хасково и диригент на хор „Родна песен“ – Хасково.