Партиите и коалициите ще трябва да върнат всички надвзети пари от партийни субсидии най-късно до 31 декември 2020 г. Това реши днес на второто четене на Закона за политическите партии парламентарната правна комисия.

До преизчисляване на субсидиите се стигна, след като стана ясно, че партиите са получавали по малко над 13 лв. за действителен глас, а не както е по закон - по 11 лв.

Надвзетите пари от субсидии ще се удържат от последващите такива. Обикновено общата сума на субсидията се превежда на четири транша през цялата година. Партиите и коалициите, които пък получават държавна субсидия за 2019 г. и не са върнали доброволно разликата, ще получат с 30% по-малко от сумата, която трябва да й бъде предоставена като втора част от субсидията. Следващите две плащания пък ще са наполовина от пълната стойност, която е трябвало да получат.

За партиите и коалициите, които вече не получават субсидии и нямат възможност да платят, крайният срок за внасяне на парите ще е 30 декември 2020 г. Това ще важи и в случай, че дотогава се направят предсрочни парламентарни избори и някоя от партиите и коалициите, която сега е в парламента, излезе от него и не получава повече субсидия. Ако обаче средствата не се върнат дотогава, то те ще се събират по общия ред и ще започне да тече лихва за забавяне на парите.