Ремонтът на Средно училище “Железник” ще бъде изцяло завършен наесен, това заяви заместник кметът на Стара Загора Иванка Сотирова.

СУ “Железник” е построено през 1984 година и е най-голямото училище на Балканския полуостров. То започва да функционира през 1987 година. Още по време на строежа там е построено помещение, което е предвидено за кухненски блок. Останало недовършено тогава, кухненският блок създавал постоянни опасности за нараняване на учениците. За 32 години, в които съществува, СУ “Железник” никога не е ремонтирано.

“Поради започналия ремонт и неговото забавяне, учениците дълго време посещаваха различни училища. От началото на месец май те са отново в сградата на СУ “Железник”. Сега училището разполага с достъпна архитектурна среда с изградени два вътрешни асансьора. През лятната ваканция всички ремонтни дейности ще приключат и наесен учениците ще могат да се радват на обновеното си училище, а кухненският блок ще бъде едно подходящо помещение за хранене на децата”, каза Сотирова.
Община Стара Загора

С приключването на този ремонт, 80% от образователната инфраструктура в Стара Загора ще бъде обновена и завършена.


От саниране и ремонтни дейности, съобразени с всички съвременни изисквания за енергийна ефективност, се нуждаят ОУ “Самара”, СУ “Христо Ботев”, СУ “Васил Левски”, Начално училище “Зора” и Трето ОУ “Кольо Ганчев”. Спешен ремонт и освежаване се очакват и в ДГ “Зорница”, ДГ ”Ян Бибиян”, ДГ “Слънце”,  ДГ “Детски рай”, филиалът на ДГ “Звездица” в Богомилово и ДГ “Радост”.