„забравени.те думи” е проект, интерпретиращ в градска среда думи, употребявани в поезията от началото на ХХ век. Думи, чието значение разбираме, но които не използваме.



Подбрани са петима от най-известните ни поети, родени в самото навечерие на ХХ век. Автори, които от поколения се изучават в училище у нас: Пенчо Славейков, Пейо Яворов, Дора Габе, Димчо Дебелянов и Гео Милев. Бихме искали да постигнем преживяване отвъд клишето познати текстове. Събитие, което да предизвика зрителите да съ-преживеят познатите текстове в нова културна ситуация. Отвъд времето. Ситуация, в която думите са мост и памет за фините, нюансирани състояния на човешкото живеене.

„забравени.те думи” ще диалогизира контекста на поетичния език със съвременната публика, като не просто припомня ключови цитати, а и ги интепретира визуално.

Сто избрани думи ще бъдат последвани от кратък цитат от съответния автор.

Бихме искали да предизвикаме публиката и интерактивно да дадем възможност на желаещите да попаднат на своята „забравена дума”.

„забравени.те думи” разчита на лаконична, изчистена визуализация, за да акцентира върху смисъла, който носим в паметта си като културен код. А също и да припомним семантичната красота и фонетичното изящество на лексемите, изпаднали от ежедневната употреба днес.

Защото езикът е и памет. И думите имат енергията да променят рецепцията на съвременния човек за самия него.

пример:

„ПРИТОМА”  -

„Те шепнат може би, но може би и викат,

но може би крещят; - те няма да се чуят,

две сенки на нощта, през толкоз светлина...

Те няма да се чуят, ни ще се досегнат,

сами една за друга в жажда и притома,

те - сянката на мъж и сянка на жена!”

Яворов, „Сенки”


„забравени.те думи“– инсталация на визуалния артист Петко Танчев.

Музика: DJ Борис Зафиров

Концепция: Ина Иванова и Славена Шекерлетова