Швеция ще депортира трима чужденци, включително иракски имам, заподозрян в заемане на централна роля в ислямистко движение. В края на април полицията за борба с тероризма арестува Абу Раад, имам от джамия в източния град Йевле, заедно със сина му. Третото лице е друг имам от северния град Умеа, предава радио Sveriges.

53-годишният Абу Раад, чието истинско име е Рияд Абдулкарим Ясим, е в полицейския радар от няколко години заради предполагаемото си влияние в салафистките кръгове. 

Ежедневникът Expressen съобщи, че мъжът е публикувал поздравително съобщение на своята страница във фейсбук през 2014 г., след като "Ислямска държава" завладя Мосул, превръщайки иракския град в неговия щаб.

Шведското законодателство позволява депортирането на хора, които се считат за заплаха за националната сигурност или подлежащи на "извършване на терористичен акт или участие в такъв".

Мъжете могат да обжалват решението и, ако то бъде отменено, те все пак ще бъдат поставени под строг съдебен контрол.

Шведските медии съобщиха, че Абу Раад и семейството му са избягали от Ирак през 1991 г., първоначално в Саудитска Арабия. Той и синът му са получили разрешение за пребиваване в Швеция през 1998 г., но не са получили шведско гражданство. 

Полицията за борба с тероризма в свое публично изявление заяви във вторник, че в Швеция се увеличава религиозният екстремизъм.

"Броят на лицата в екстремистки кръгове, защитаващи насилието, се е увеличил от няколкостотин на няколко хиляди през последните години", се казва в изявлението.