Будапеща. Лидерите на Полша, Словакия, Унгария и Чешката република ще обсъдят в Будапеща в четвъртък потенциални кандидати за ключовите позиции в Европейския съюз, които ще бъдат разпределени съвсем скоро и ще се координират регионално в рамките на Вишеграската четворка (В4) преди ключовите срещи за Съюза в края на този и през следващия месец, съобщава Reuters.
Държавите-членки на ЕС трябва да изберат нови председатели на изпълнителната Европейска комисия, Европейския съвет - който групира държавите-членки - Европейския парламент и Европейската централна банка.
Бившите социалистически държави, които се присъединиха към Съюза през 2004 година, биха искали да бъдат представени на ключовите постове и по този начин да влияят на курса на континента, който е доминиран от богатите западни държави, като Германия и Франция, отбелязва британската агенция.
„Това ще бъде неформална среща, за която не мога да дам повече подробност“, заяви Берталан Хаваси, началник на пресслужбата на унгарския премиер Виктор Орбан, като добави, че няма планове за съобщение до пресата след преговорите.
Той отказа да коментира евентуални кандидати от страните за основните европейски институции. Миналия месец Орбан заяви, че страните от В4 ще имат обща позиция по въпроса.
Сред напускащите председатели на основните институции на ЕС само Доналд Туск, председател на Съвета и бивш полски премиер, е роден в бившето комунистическо крило на ЕС.
Преговорите за ключовите позиции целят да балансират интересите на отделните държави и групи от страни, както и на политическите партии. Южноевропейските лидер ще се срещнат в Малта в петък, докато белгийският премиер Шарл Мишел също беше домакин на вечеря миналата седмица, на която обсъжданата тема бе същата.
Европейските лидери ще се съберат на 20-21 юни, за да се пазарят за позициите.
Страните от В4 заемат твърда позиция по въпроси като миграцията и като цяло се противопоставят на действията за концентриране на повече правомощия в институциите на ЕС за сметка на националните правителства.
Десните националистически правителства в Унгария и Полша се сблъскаха с Брюксел по въпросите на имиграцията и върховенството на закона. От страните от В4 само Словакия използва еврото, а останалите три не желаят да се отказват от националните си валути.

Превод и редакция: Иван Христов