Свищов. Десетки години след дипломирането си, различни випуски на Стопанска академия „Димитър А. Ценов” се срещнаха отново в родната Алма матер. Това съобщиха от пресцентъра на Стопанска академия „Димитър А. Ценов”. По традиция, гостите бяха посрещнати официално от представители на академичното ръководство и им беше осигурена възможност да се облекат с академични тоги. 55 години от дипломирането си отпразнува 25-ят випуск на свищовското висше училище. Специални гости на срещата, която се проведе в ресторант, съвместно с възпитаници от 26-и випуск, бяха кметът на община Свищов – Генчо Генчев и зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Марияна Божинова. Сред участниците в другарската среща бяха доц. д-р Здравко Георгиев – ректор на Стопанска академия (1989-1990 г.), изявени спортисти от представителните отбори на свищовското висше училище по баскетбол и по футбол.
В приветствието си към двата випуска, проф. Божинова подчерта, че Стопанска академия, която е едно от най-старите висши училища в България, е устояла във времето, съчетавайки традициите с иновации. Тя запозна присъстващите с актуалното състояние и перспективите за развитие на Стопанска академия. „Това, което прави настоящото ръководство с цел адаптиране към днешните промени, е да откликне на потребностите на новите млади хора, които са дигитализирани, искат да живеят в големите градове и да се обучават без да прекъсват професионалната си кариера”, сподели проф. Божинова. Зам.-ректорът припомни, че свищовското висше училище е пионер в дистанционното обучение на магистри, стартирало през 1999 г., а от следваща учебна 2019/2020 година е акредитирано да започне дистанционно обучение и в степен „бакалавър” по 11 специалности от направление „Икономика”. Всеки участник в другарската среща получи почетна грамота за 55-годишно достойно носене на званието „Дипломиран икономист” и за активно участие в академичния живот. На следващия ден двата випуска се срещнаха пред сградата на Ректората за да поднесат цветя пред паметника на Дарителя, Димитър Ценов.
Другарска среща по повод 50 години от дипломирането си проведе 30-ят випуск на Стопанска академия, който преди осем години учреди свой алумни клуб „30-ти юбилеен”. В аулата на свищовската Алма матер, гостите бяха приветствани от проф. Божинова и от доц. д-р Николай Нинов – зам.-ректор по студентска политика и институционални комуникации. Председателят на клуба – проф. д-р Васил Меразчиев припомни, че именно в аулата (1 ауд.) през 1965 г. е била първата им лекция, а през 1969 г. в същата аудитория те са получили своите дипломи.
„Сигурна съм, че продължавате да носите в сърцата си Стопанска академия щом дори и половин век след дипломирането си, отново сте в родната Алма матер”, каза проф. Божинова. Тя подчерта, че Стопанска академия продължава да се развива въпреки трудностите на днешния образователен пазар, държавната политика, относно висшето образование, и демографската криза. „Ние се стремим да вървим в крак с промените”, заяви проф. Божинова и сподели част от предприетите действия в посока привличане на студенти не само от България, но и от държави в и извън Европейския съюз. Зам.-ректорът информира бившите възпитаници за получената висока оценка – 9,35 (при максимална 10) при последната акредитация на Стопанска академия в ПН „Икономика”, за фокусирането към международния пазар, сключените договори с чуждестранни университети и разработените програми за двойни дипломи на английски и на руски език, за увеличаването на реализираните мобилности на студенти и преподаватели по програма Еразъм+.
Възпитаници от спец. „Социално и застрахователно дело” на Випуск’ 1999 отбелязаха заедно 20 години от дипломирането си. В аулата на родната Алма матер, приветствие от името на академичното ръководство поднесе гл. ас. д-р Юлиян Господинов – координатор „Образователен маркетинг” към Академичния център за кариерно консултиране и връзки с обществеността. В рамките на проведената среща бе учреден нов алумни клуб с името „СЗД 94-99” и председател Валери Николов. Като своя цел, съучредителите на клуба записаха „Поддържане на връзката между възпитаниците на випуска и Стопанска академия”, а основната им задача ще бъде съхраняване на традициите.
По традиция, за участниците в другарските срещи от различните випуски бяха осигурени значки на Стопанска академия, рекламно-информационни материали за Кандидатстудентска кампания 2019 и за Алумни асоциацията, възможност да посетят Академичния музей и да запечатат в снимки емоциите от проведените срещи.