Лондон. Депутатите в парламента на Обединеното кралство предприемат опит за осуетяване на възможността за избиране на премиер като Борис Джонсън, който иска да изтегли Великобритания от структурите на Европейския съюз без споразумение, пише националният ежедневник The Times.
„Бунтовниците“ от Консервативната партия ще обединят силите си с опозиционните партии в решаващ тест за способността на парламента да блокира Брекзит без сделка. Дебатът по този въпрос в редиците на торите вече бе отхвърлен.
Джонсън официално стартира опита си да замени Тереза Мей на лидерския пост в партията с молба за мандат да се противопостави на Брюксел преди крайния срок за Брекзит – 31 октомври тази година.
ЕС обаче предупреди Великобритания, че ще трябва да върне неизплатения си дял от съществуващия бюджет на ЕС, дори ако напусне Съюза без споразумение за оттегляне. В изявление за подготовката за излизането на Великобритания от структурите на Общността, Брюксел заяви, че няма да влезе в преговори за бъдеща търговия, докато Лондон не отчете „финансовите задължения, които Великобритания е направила като държава-членка".

Превод и редакция: Тереза Герова