София. Военната техника е необходима не за парадите, а за обучение на личния състав. Това каза пред журналисти на учебен полигон „Ново село“ министърът на отбраната Красимир Каракачанов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„В последните няколко години отделихме толкова средства за армията, колкото не са отделяни с десетилетия. Но тъй като по една или друга причина се говори само за самолети, аз обърнах внимание на това, което се прави и за пехотата – 13 танка се ремонтират, всяка година има план за възстановяването им, има и други проекти. И всичко това струва пари“, посочи Каракачанов. Той заяви, че без пари техниката не може да бъде изваждана. „А тази техника е необходима не за парадите, а за това, личният състав да се обучава, да бъде боеспособен и ако се наложи, да изпълнява своите задължения – да защитава България и да го направи ефективно“, коментира министърът на отбраната. Каракачанов благодари на премиера Бойко Борисов, че две години не е отказвал нищо от това, което му е било поискано за армията.
На въпрос как ще отговори на нападките на лидерът на „Атака“ Волен Сидеров, Каракачанов заяви, че ще го вземе войник. „Да дойде на обучение и тогава ще говорим“, коментира той.