Откриха ми проблем с простатата. Лекарят, с който се консултирах, ми предложи вариант за операция с лазер като по-щадящ и успешен за моя случай метод на лечение. Поема ли Здравната каса операция на простатата с лазер? Ако е нужно доплащане, в какъв размер е?

Ангел Янакиев, гр. Варна

Какъв трябва да е нормалният пулс на човека?

Операцията може да се извърши по клинична пътека №143 “Трансуретрална простатектомия”, където е включена възможността за лечение чрез оперативен метод с лазер. При извършване на интервенции чрез методите на лазерната хирургия се използват скъпоструващи консумативи, които са упоменати в съответната клинична пътека и за които НЗОК не заплаща (такива са т.нар. примки за трансуретрална монополарна резекция, примки за трансуретрална биполарна резекция, световоди за лазерна процедура).

Операция на простата може да се извърши и по клинична пътека №157 “Радикална простатектомия”. По нея също има скъпоструващи медицински изделия, за които изрично е посочено, че не се заплащат от НЗОК: степели (клипсери); хемостатични средства - рекомбинантен фактор на съсирване и/или хемостатична пудра; консумативи за лапароскопска и роботасистирана хирургия. За нея по тази клинична пътека НЗОК не заплаща.

Колко вода трябва да пием на ден, за да не прекалим с хидратирането

НЗОК заплаща на изпълнителите на болнична помощ, сключили договор с Касата по съответната клинична пътека, за всички медицински дейности, включващи: изследвания, предоперативна подготовка, операция, лечение в болница с назначаване на до два контролни прегледа, задължително записани в епикризата, в същото лечебно заведение, в рамките на един месец след изписването.

Потребителската такса за болничен престой в лечебно заведение, сключило договор с НЗОК за изпълнение на определена клинична пътека, е в размер на 5.80 лв. - сума, определена с постановление на Министерския съвет - за всеки ден болнично лечение, но за не повече от 10 дни годишно (освен, ако пациентът не е освободен от нея съгласно чл.37 от Закона за здравното осигуряване и Националния рамков договор за 2018 г., Приложение 11 - “Списък със заболяванията, при които здравноосигурените са освободени от потребителска такса”). 

Харесайте zdrave.to и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!