ЕС представи своите нови правила за работа с дронове на територията на всички държави членки. Бяха направени и уточнения как ще се случва използването на устройствата през граница. Целта е да има ясна представа какво е разрешено и какво не. Очаква се това да повиши безопасността и да улесни пилотите.

„Веднъж получил разрешение, от която и да е страна членка, операторът ще може да използва дрона си във всички страни от ЕС. Без проблем и любителите, и хората с бизнес, който включва работа с дронове, ще могат да летят свободно във всички страни от блока.“, обясняват от Европейската агенция по въздушна безопасност (EASA).

Новите правила ще са с по-голяма тежест от съществуващите такива на национално ниво. Те ще влязат в сила от юли 2020 година. Това трябва да е достатъчно време правителствата и обикновените хора да се подготвят.

През май месец правителството на Обединеното Кралство представи свой набор от правила. Появи се изискване собствениците на устройства с тегло над 250 грама да се регистрират в националната датабаза за дроновете.

Това се наложи след призиви от авиационната индустрия. Все повече инциденти, при които дронове и самолети се разминават на косъм, притесняват пилотите. Само през 2017 в Обединеното кралство има документирани 92 такива случая. С всяка година стават повече. Миналият декември летище Гатуик пък беше принудено да отмени полетите си, след като два дрона летяха в неговия периметър. Това доведе до неудобство за хиляди пътници, което не беше никак краткотрайно.

Правилата на EASA гласят, че всеки дрон трябва да може да бъде идентифициран индивидуално. Така при нужда институциите ще могат да намерят неговия собственик.

Самите машини са разделени в три категории – отворена, специфична и сертифицирана. Първата се отнася до дронове с тегло от 250 грама до 25 килограма, които представляват най-малък риск. Във втората категория попадат по-тежките дронове, за които трябва да се получи упълномощаване. В третата категория попадат дроновете, които се използват за доставка; тези, които могат да превозват пътници; тези, които летят над големи маси от хора. За всяка категория ще има специални условия.

„Европа ще е първият регион в света, който ще има списък с правила, които да осигурят безопасна, сигурна и перспективна работа с дронове – и за комерсиална цел, и като хоби. Очаква се тези регулации да стимулират инвестициите, иновациите и растежа на сектора.“, смята Патрик Ки, изпълнителен директор на EASA.

Среща се недоволство сред хората, защото регистрацията на дроновете ще е един допълнителен разход за тях. Очаква се таксата да бъде еднократна и да осигурява номер, който трябва да се постави на всеки притежаван дрон. За справка, размерът ѝ в САЩ е 5 долара, а в Обединеното кралство е 16.50 паунда. Във Франция е безплатно. Глобата на Острова за неспазване на правилата е 1000 паунда.