В края на 2020 година Барселона ще стане дом нов суперкомпютър – MareNostrum 5. Освен с Барселона, градът ще може да се похвали и с Меси на суперкомпютрите. Там в момента се намира четвъртата версия на машината.

Това ще е един от най-мощните компютри в света – с възможност за изпълняване на 200 петафлопа операции в секунда.

Сегашният лидер в класацията Summit, който се намира в САЩ, разполага с възможност да стигне 143.5 петафлопа. Европа вече може да използва експериментална платформа, с която да създава технологии за бъдещо поколение суперкомпютри.

„Европа има нужда да разработва повече хардуер и най-вече европейски процесори, които да направят континента независим“, каза Матео Валеро, директор на Barcelona Supercomputing Center, по време на конференцията по повод анонса за машината.

Това е основната причина EuroHPC инициативата за суперкомпютри да развърже кесията и да даде 100 милиона евро. Останалите 123 милиона евро ще дойдат от Министерството на науката, иновациите и университетите, каталунското правителство и останалите държави подкрепящи проекта (Португалия, Турция и Хърватия).

Роберто Виола, главният технологически директор на ЕК, обясни, че EuroHPC взима проекта присърце, защото:

 „Ще помогне на учените да извършат проекти от голямо значение за обществото в области като климатичните проблеми, персонализираната медицина, неврологията, космологията и много други.“

Европа вече е заложила инвестиции в три супер компютъра с производителност от поне 150 петафлопа и други пет, които са с по-малък мащаб – поне 4 петафлопа.

Виола признава, че това не е достатъчно, за да се посрещне конкуренцията на САЩ и Азия. Той обаче обяви, че през 2021, ЕС ще вложи 3 милиарда евро. В допълнение на трите милиарда, които страните членки влагат, това може да задържи силна позиция в в областта.

MareNostrum 5 вдига оборотите много спрямо сегашните и предишните машини в Барселона.

Производителността му е 17 пъти по-голяма от тази на версия 4 и 10000 пъти по-голяма от машината, която започна проекта през 2004.

Архитектурата на машината може да се раздели на два „клъстера“. Единият ще се занимава със задачите, които изискват по-голям капацитет, докато другият ще прави анализи на информация в реално време. Те могат да се използват и едновременно в проекти за персонализирана медицина или за симулация на производство на енергия например.

Понеже машината ще е доста голяма, тя ще се намира не само в сегашната централа на MareNostrum 4 в бившия параклис на Torre Girona, но и в мазето на близката корпоративна сграда. Цялото това нещо се намира на територията на  Политехническия университет на Каталуния.

Ще  трябва да се построи и нова електрическа подстанция, защото ще се покачи нуждата от електричество. MareNostrum 5 ще използва 1 мегават ток годишно, като цените за охлаждане и електричество ще са 1.5 милиона евро на година.