Трима служители на пловдивският затвор се изправиха пред Окръжен съд – Пловдив, за да разкажат за грабежа, станал зад вратите на мястото за лишаване от свобода през февруари миналата година, пише trafficnews.bg/ Припомняме, че Мартин Митев - Кабуто и Калоян Алексиев  нападнали и обрали друг обитател на затвора -  сводникът Калин Витанов, като чрез сила му отнели часовника и мобилния телефон.

Присъствието на надзирателите и изпълняващият временно длъжността директор, бе поискано от защитата на двамата обвиняеми.  Причината – неяснота в преписките около случая, както и представянето на докладната книга.

Пръв пред съдебния състав се изправи Запрян Илиев, в.и. длъжността директор на затвора. За самата случка той заяви, че бегло си спомня, тъй като от тогава до днес са минало близо 18 месеца. Видно от документацията, ден след грабежа в доклада е вписано само, че е имало нарушение на правилника, а именно наличие на забранена вещ в килиите – телефон.

„В хода на разследването най-вероятно са постъпили нови обстоятелства. По-късно е подаден сигнала за побоя на Калин и затова чак на 19 е започната проверката за грабежа и сме се обърнали към компетентните органи”, заяви Илиев. От думите му обаче става ясно, че затвора обитателите търгуват постоянно със забранени вещи и вещества, но това става далече от очите на надзирателите.

„Практика е да не се коментират подобни „взимания” от затворник на затворник. Търговията на забранени вещи и вещества е строго забранени. Никой не казва от къде е взел нещо или от кой. Никой не се оплаква на ръководството за кражби или грабежи, за да не бъдат наказани дисциплинарно. Този случай може да се нарече прецедент, макар да не е първи зад решетките.  Когато хванем лишен от свобода с телефон, той отказва да каже от къде е, кой му го е дал и кога. Понякога се оправдават, че е от обитател, който вече е на свобода. Имам на бюрото си всекидневно по 85 преписки”, добави Илиев. 

Той описа затвора, като едно малко социално обособено общество. Всеки се движи между килиите по коридорите и е трудно да се проследи кой къде е в даден момент. 

След разпитите на служителите пред съда се изправи Калоян Алексиев, за да даде обяснения. Той категорично заяви, че не е извършвал грабежа.

„Защо да не си призная. Аз съм черен в очите на всички и не ми пречи да си кажа, че съм аз. Никого не съм обирал. Калин лъже. Не съм употребявал наркотици вече половин година”, заяви Алексиев.

Заседанието по делото бе отложено отново заради  липсата на ключов свидетел. Васил Апостолов е бивш обитател на пловдивския затвор и в него е бил открит задигнатия часовник на Калин. Оказва се обаче, че свидетелят е в Германия и не може да се яви пред магистратите.

В началото на юли, ако Апостолов не се яви в съдебна зала ще се пристъпи към пледоарии и е възможно Калоян и Мартин да се сдобият с присъда.