Галерия Анастас в сърцето на Стария Пловдив, един от мащабните творчески проекти на известния български художник Анастас Константинов /1956 – 2017 г./, отваря своето пространство за постоянна музейна експозиция с негови творби на 27 май, т.г. До скоро галерийният комплекс беше затворено пространство, посещавано само по лична покана на твореца и неговата съпруга. Петте нива с над 300 кв.м. ръчно изработени подови мозайки и разнообразни произведения ще бъдат отворени за обществеността.  

За разлика от музеите, в памет на някоя личност, произведенията не са подредени в хронологичен вид, а по-скоро следват разнообразната тематика, която Анастас изследваше при тяхното създаване. Ще бъдат показани и ранни картини, отразяващи бунтарския дух на твореца срещу властта, както и фрагменти от затворената му изложба през 1986 г., явяваща се първата концептуална изложба в художествения живот по онова време. Представените документални филмови кадри от интервюта на художника са важно допълнение към разбирането за неговото творчество. Музейното пространство ще изненада зрителя, провокирайки всички негови сетива чрез разнообразни форми на изкуството.

Галерията ще продължи да бъде средище за специални културни и частни събития, програми за изкуство, запазвайки своя необикновен дух – символ на интелектуалния подвиг и житейска отдаденост на твореца Анастас.  

Отделни посетители и организирани групи ще могат да разгледат целия комплекс и да се потопят в света на художника с предварително заявено посещение на тел. 032/628061 или на 0898618782.