Видин. Със създаването на българската азбука и писменост българите имат самочувствието да вървят наравно с останалите народи, каза в приветствието си кметът на Община Видин Огнян Ценков, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Видин. Кметът произнесе своето приветствено слово пред стотиците ученици, учители и граждани в Крайдунавския парк пред сградата на Художествената галерия. „Традицията ни събира тук пред една от емблематичните сгради на Видин – Художествената галерия „Никола Петров“. Това е дом на културата и изкуството на срещи със стотици творци и техните почитатели. На фона на един такъв символ ние празнуваме 24 май Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Ден, който докосва сърцето на всеки истински българин и в който възхваляваме делото на светите братя Кирил и Методий, озарило със светлина пътя на нашия народ през вековете. Благодарение на писаното слово българският народ съхранява своята идентичност и изгражда своята държава. Историята отреди заслужено място на двамата свети братя и на тяхното дело, поставило знак върху съдбата не само на нашия народ, но и на останалите славяни“, каза Огнян Ценков. Той посочи, че Видин е град, който се гордее със своите будни и напредничави хора отдавна. Жадни за просвета, за наука, отворени към новото и свързани с културата на десетки други европейски народи, които живеят по поречието на река Дунав. „Духът на нашите предци живее днес в съвременните будители, учители, писатели, поети, музиканти, деятели на културата, в любознателните и талантливи деца и хора на Видин“, заяви кметът на Видин.
Той добави, че Общината ще продължава да прави всичко възможно, за да осигурява възможност за обучението на видинските деца в училищата и детските градини, както и за развитие на културните институти. Отварят се нови перспективи за обучение и реализация във Видин – филиалът на Русенския университет приключва третата си академична година с 435 студенти. По европейски проекти се подобрява образователната инфраструктура в редица училища, създават се все по-добри условия в детските градини. Силен е фокусът и върху културните институти, като в момента усилено се ремонтира сградата на Драматичния театър. Предстои да се обнови сградата на Синагогата в културен център „Жул Паскин“, като финансирането е осигурено с европейски средства със съдействието на правителството. Стартира и кампанията за обновяването на сградата на Младежкия дом.
„Културният календар на Общината е наситен със събития от регионален, национален и международен характер. Фестивалите, които организираме през летния сезон, превръщат града в привлекателен център на гости и туристи. Нека днес да отправим благодарността си към хората, посветили живота си на науката, културата и образованието. На 24 май ние се гордеем със своята национална идентичност с великите личности, които България е дала на света и славим наследството на двамата Солунски първоучители. Нека празнуваме изпълнени с чувство на признателност към предците си и отговорност към бъдещето на своите деца“, каза Огнян Ценков.
Тържественото отбелязване на 24 май във Видин започна с празнично шествие от едно от най-старите училища в града – „Цар Симеон Велики“ и продължи да Крайдунавския парк, където Огнян Ценков награди изявени учители от Видин. Тържественото отбелязване на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост продължава с концерт на ансамбъл „Дунав“.
Анна ЛОЗАНОВА