Пловдив. Деца от сръбския град Нови сад се включиха в празничното шествие по повод Деня на славянската писменост и българската просвета и култура, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пловдив. Децата води Елена Велкович, съпредседател на Българското културно дружество в областта на културата и образованието. Тя каза, че там има организирано и Българско неделно училище, което обучава около 30 възпитаници. Те са предимно деца от български произход, но има и сръбски деца от ОУ „Джорджина Тошевич”, които са предоставили тяхната материална база. Сръбските деца, дошли в Пловдив днес носеха големи красиви славянски букви, с които са изписали Нови сад. Елена Велкович каза, че тези букви те са направили във вековна колония – лагер за рисуване, като са им помогнали двама художници, единият от тях български.
Едното от момичетата - Ивана, показа знания за това кои са братята Кирил и Методий, като каза, че те са родени в българско, имали са свое училище и ученици и са измислили глаголицата. След това Ивана пя на чист български език „Върви народе възродени, към светли бъднини върви…”.
Децата посочиха още, че са щастливи да присъстват на този празник в Пловдив, където за пръв път се празнува той през 1851 година и да усетят духа на празника. Освен това са щастливи да разгледат и град Пловдив, който е Европейската столица на културата през 2019 година. Елена Велкович каза, че на Нови сад също предстои да бъде Европейска столица на културата през 2021 година.
Групата е в Пловдив по покана на зам.-кмета на Пловдив Александър Държиков и дирекция „Култура и културно наследство“.
Цветана ТОНЧЕВА