Париж. По всичко личи, че се наблюдава отстъпление на политическите права и гражданските свободи в различни страни, играещи ключова роля в международния баланс, пише френското издание „Le Monde“.
Неправителствената организация „Freedom House“, която изучава демократичните движения, е настроена песимистично. По данни на организацията, за 13-а поредна година демокрацията отслабва във всички региони в света. Този феномен приема различни форми. Демократични държави се движат към диктатура. Някои от най-авторитетните демокрации изпитват авторитарни съблазни. В крайна сметка, мощни нации осигуряват напредването на автокрацията, представена като политическия режим на бъдещето.
От 2005 до 2018 година по целия свят политическите права и гражданските свободи намаляват. Няколко дни преди изборите за Европейски парламент, привърженикът на демократичното своеобразие на ЕС и президент на „Фонд Робърт Шуман“ Жан-Доминик Джулиани отбеляза: „Баланса между демократичните държави и авторитарните режими, ежедневно се накланя към вторите“.
Фактите показват, че демократичния свят е уязвим. През 1992 година повече от половината държави в света бяха демокрации. Вълната на демократизация продължи до някакъв момент, след което спря в началото на 21 век.
Във времената на развита глобализация се променя и отношението към тиранията. Тя шокира по-малко. Дори да не я оправдаваме, то я признаваме в името на различни цели, заради борбата с тероризма, стабилността в различните региони или просто в името на бизнеса.



Превод и редакция: Светлин Божков