Джулиан Асанж бе арестуван в Лондон на 11-ти април. Малко след това властите на САЩ го обвиниха в сговор с цел проникване в компютърната мрежа на Пентагона и получаване на достъп до секретна информация.

Днес към това обвинение бяха добавени още 17 нови точки. Джулиан Асанж бе обвинен в незаконно получаване и публикуване на информация, качването на която в интернет е заплашило националната сигурност на САЩ.

Максималната присъда за всяка една точка по обвиненията е 10 години. Тоест сумарната присъда може да достигне 180 години. Разбира се, това ще стане, ако вината на Асанж бъде доказана. Очаква се неговите адвокати да пледират за нарушаване свободата на словото и Първата поправка на американската конституция, която гарантира това право.

Засега Асанж се намира в британския затвор поради нарушаване на правилата за освобождаване под гаранция. През 2012 година Асанж трябваше да застане пред съда, който да го освободи след плащането на гаранция в размер на 200 000 паунда. Асанж не застана пред съда и намери убежище в посолството на Еквадор в Лондон, където остана 7 години. Сега той излежава присъдата от 50 седмици затвор.

Британските власти дадоха писмено обещание на посолството на Еквадор, че няма да екстрадират Асанж в САЩ. Но това могат да направят властите на Швеция, които възобновиха делото за изнасилване.