Основателят WikiLeaks Джулиана Асандж е обвинен "в престъпления, свързани с най-големия в историята на САЩ слечай с разкриването на секретни данни". Става дума за нарушения на закона за шпионажа, включително разкриване на имената на източниците на информация и заговор, гласи заявления на американското министерство на правосъдието, цитирано от тв компанията ABC.


"действията на Асандж можеха да нанесат значителни щети на националната сигурност на САЩ, в изгода на нашите противници. В случай на присъда той може да получи по 10 години затвор за всяко обвинение, освен по едно относно заговор за проникване в компютри, по което максималният срок е 5 години", уточняват от министерството на правосъдието на САЩ. Така максималният общ срок затвор за Асандж може да бъде 175 години.

Съединените щати обвиняват австралиеца в застрашаване на секретни източници заради публикуваните през 2010 г. около 750 хил. страници строго секретни военни и дипломатически документи.

Към момента американското правосъдно министерство беше повдигнало срещу Асандж само обвинение в конспирация за извършване на компютърни престъпления.

Според обвинението, действията на Асандж са изложили на риск поверителни източници от Близкия изток и Китай.

В момента основателят на WikiLeaks излежава присъда от 50 седмици затвор във Великобритания за нарушаване на условията по гаранцията си, след като се укри в еквадорското посолство в Лондон през 2012 г.

Асандж очаква екстрадицията си в САЩ, като междувременно в Швеция беше подновено разследването за изнасилване – обвинения, които бяха повдигнати от две жени.