През изминалата седмица правителството на САЩ предприе крайни и безпрецедентни мерки срещу Huawei, като забрани използването и доставянето на американски компоненти, софтуер и технологии за китайската компания. Изданието The Verge ни напомня, че вече всички видяхме какви са последствията от указа на Доналд Тръмп, но взе още не са ясни причините за предприемането на подобни мерки.

Официалното обяснение е, че хардуерът на Huawei дава възможност за шпиониране на САЩ и по този начин заплашва националната сигурност на страната. В това има логика, когато става дума за мрежовата инфраструктура на САЩ. Но какъв е смисълът да се забраняват продажбите на закаленото стъкло на Corning или флаш паметта на Micron, на Huawei, който ги използва в своите телефони за Европа?

 

Huawei не продава смартфони в САЩ и аргументът за сигурността на инфраструктурата губи смисъл. А ако Китайският проблем е в нарушение на законите за интелектуална собственост и кражба на търговски тайни, то по тази логика същият указ би трябвало да се приложи и за Lenovo и DJI, с катастрофални последствия за тези компании, както и за индустрията като цяло.

 

Всичко това е следствие от задълбочаващата се търговска война между САЩ и Китай. Вече повече от една година Тръмп налага поредица от ескалиращи мита върху китайския внос, за да принуди лидерите на Поднебесната да седнат на масата за преговори. Но Китай отговаря със свои мита и увеличава напрежението, като по този начин евентуалните срещи между лидерите се провалят.

 

Предприетите мерки срещу Huawei изглеждат като част от същата логика: натиск върху китайската икономика, за да се извлече полза. Но ако това се окаже вярно, оправданието с националната сигурност ще бъде нечестно и съвършено недипломатично, и ще нанесе трайни щети в доверието към САЩ, особено в случай, че се появи реална заплаха за сигурността на страната.

Но всичко това остана някак на заден план, след коментара на Тръмп пред медиите. Репортер запита президента относно случващото се с Huawei, а отговорът бе доста тревожен:

„Huawei е опасно нещо. Вижте какво направиха от гледна точка на сигурността, от военна гледна точка – това е много опасно. Възможно е Huawei да бъде включен в някоя търговска сделка. Ако направим сделка, бих могъл да си представя, че Huawei ще бъде включен под някаква форма и да стане част от търговска сделка“

Тук виждаме две съвсем ясни твърдения. Първо, че търговските ограничения са наложени на Huawei поради заплаха на сигурността. И второ, че тези ограничения срещу китайската компания могат да бъдат снети като част от търговска сделка.

Но тези две твърдения са несъвместими или по-точно, имат смисъл, само ако заплахата за национална сигурност е блъф. Не бива, не може да търгувате националната сигурност, тя не може да е част от търговска сделка. И по принцип, ако Huawei е толкова голяма заплаха за националната сигурност преди една подобна хипотетична сделка, то той ще си остане също толкова голяма заплаха и след това.

Разбира се, би било още по-лошо, ако Huawei не е заплаха за сигурността и Тръмп използва всичко това като извинение за ескалиране на търговската война. Светът на националната сигурност използва поверително разузнаване, а решенията за операциите за „живот или смърт“ често пъти трябва да се вземат по причини, които не могат да бъдат оповестени публично. В подобни случаи президентът и другите правителствени ръководители могат да разкажат само част от историята. Доверието на американците към разузнавателните служби през последните няколко години не е много високо, а премахването на ограниченията срещу Huawei в рамките на една търговска сделка би било катастрофално за това доверие. С именно доверието в тази институция кара гражданите на САЩ да вярват, че Huawei е заплаха.

 

Може всичко това да е част от някакъв сложен и по-мащабен план. Но каквито и да са фактите, президентът трябва да оправдае действията си пред обществеността, да покаже, че мерките срещу Huawei са част от някакъв по-широк замисъл, предприет за благото на страната. Указът на Доналд Тръмп предизвика страхотен хаос и загриженост не само за Huawei, но и за нейните американски доставчици, както и за нейните потребители от целия свят. Президентът би трябвало честно да обясни, защо е направено това, но засега нищо подобно няма.

 

Да си припомним, че на 19-ти май медиите съобщиха, че Тръмп е включил китайският технологичен гигант Huawei в черния списък с компаниите, с които САЩ не може да има търговски отношения. След това президентът на САЩ подписа указа и Google отне лиценза на Huawei за използване на операционната система Android. Китайската компания изгуби правото да купува продукцията на Intel и Qualcomm и вече трябва да разчита на собствените си фирмени процесори. Broadcom и Micron също прекратиха отношенията си с Huawei.

След няколко дни САЩ отложи за 90 дни търговските санкции, а Huawei заяви, че от години разработва собствена операционна система и произвежда собствени чипове за своите устройства. Но малко след това, съвсем неочаквано и ARM обяви, че незабавно прекратява бизнес отношенията си с Huawei заради санкциите на САЩ. Ден по-късно Microsoft отказа да продава продукцията на китайската компания.

На 23-ти май Huawei активизира деловите си отношения с Русия. Руското издание „Известия“ съобщи, че след въвеждането на търговските санкции от страна на САЩ, Huawei е изпратил до руските висши учебни заведения 140 технологични заявки. Китайският технологичен гигант, лидер на телекомуникационния пазар, предлага на Русия финансиране и партньорски отношения по няколко направления.

Редица пазарни и финансови експерти считат, че Китай се подготвя за дълго противопоставяне. Китайските медии тръбят, че търговската война се води от алчност и невежество, а Китай трябва да се сражава, за да защити своите легитимни права и интереси.

Huawei от своя страна заяви, че още тази година може да мигрира към собствената си операционна система.