Берлин. Към 2023 година Европейският съюз иска да увеличи два пъти вноса за американски втечнен газ, но Русия и Саудитска Арабия могат да попречат на този план, пише изданието „Handelsblatt“.
Русия вече е най-големият доставчик на газ за Европа, но засега изключително по газопроводи. Сега руските концерни започват настъпление на досега непривичен за тях фронт, като мащабно увеличават обемите на втечнен природен газ в своите портфейли, като имат силно преимущество в сравнение със САЩ.
Стойността на добива на втечнен газ в САЩ е многократно по-висока от тази в Русия. Благодарение на увеличаването на вноса на газ от САЩ, Европейският съюз би удовлетворил президента Доналд Тръмп, който заплашва да въведе мита за вноса на автомобили от страни-членки на ЕС, в случай, че търговския дефицит между САЩ и ЕС не бъде намален в значителна степен.
До момента поръчки за доставка на американски втечнен газ по политически причини са направили само Полша и Балтийските страни.
Саудитска Арабия също усилено работи върху производството на газ и износа на втечнен природен газ. Властите в страната имат намерение през следващите десет години да инвестират 150 милиарда долара в газовия сектор, като увеличат производството 15 пъти.
Заради плановете на Москва и Рияд Европа се оказва в затруднена ситуация, тъй като двете енергийни свръхдържави могат да предложат значително по-изгодни цени, и по този начин да попречат на плановете на ЕС за двойно увеличение на доставките на втечнен природен газ от САЩ.



Превод и редакция: Светлин Божков