Пловдив. Тръгна празничното шествие от площад „11 май“ към центъра на града, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. Обичайно шествието се предвожда от ученици на Хуманитарната гимназия „Св. св. Кирил и Методий“, които носят иконата на светите братя Кирил и Методий. Всяка година на тази дата иконата се изнася от гимназията, където за първи път през 1851 година празникът се отбелязва официално по идея на Найден Геров. Мажоретки и духов оркестър са също в челото на колоната, а след тях и всички официални лица, гости и духовници начело с Пловдивския митрополит Николай.
От 09.00 часа в Актовата зала на гимназията бяха връчени Почетен знак на Пловдив, Почетна значка на Пловдив и грамоти. 4 учебни заведения получиха лично от кмета Иван Тотев Почетния знак на Пловдив тази година, по повод 50-годишния им юбилей. На 21 изявени учители и директори пък беше връчена Почетна значка на град Пловдив. Бяха наградени с грамоти 20 млади учители от общината.
В 10.00 часа в храм „Св. св. Кирил и Методий“ бе отслужена празнична Литургия.
Празникът продължава на площад „Стефан Стамболов“. В този час там започва празничен концерт, който ще продължи до 13.00 часа.
Цветана ТОНЧЕВА