В Плевен се подготвя баскетболен детски празник с послания за безопасност на улицата и пътя. Това съобщиха инициаторите. Баскетболен клуб Спартак - Плевен е организатор на проявата, която ще се състои на 1 юни - Международен ден на детето. В инициативата ще се включат всички формации от школата на клуба - от най-малките до 18-годишните. Програмата ще бъде разнообразна, като за присъстващите е предвидено да има музика, подаръци, награди и много баскетбол.

По идея на организаторите по време на празника ще бъде представена книгата на журналиста Георги Стоянов "Останете живи", която тематично е насочена срещу войната по пътищата в България. Повод представянето са предстоящите летни месеци, в които децата и младежите прекарват голяма част от ваканцията си навън - пред блока, на улицата, в парка, както и в пътуване. В този период децата и по-големите ученици стават реални участници в пътното движение - по тротоара, на пътното платно, на седалката в автомобила, с велосипед, мотопед или тротинетка.

Авторът на книгата Георги Стоянов, който е и сред инициаторите на движението "Обичай Спартак, обичай Плевен", заедно с треньорите на клуба ще използват случая, за да отправят послания към възпитаниците на баскетболната школа и към техните родители, чрез които да напомнят, че трябва да бъдат внимателни и отговорни на улицата и на пътя, за да се радват на пълноценно и безопасно лято. Подрастващите баскетболни таланти, на които тепърва им предстои да станат шофьори, ще получат книгата "Останете живи" с автограф. Баскетболният празник ще бъде на 1 юни, следващата събота, от 9.30 ч. в спортната зала "Балканстрой".