Футболна Стара Загора обича Педро Еуженио. Играл е в няколко български отбора, а към момента е ценно попълнение на Берое. Той е млад, успешен, нахъсан и истински талант във футбола. Макар да преминава през трудностите на терена бързо и ловко, в живота предпочита спокойствието. Педро Еуженио е един от малкото чужденци, успели да научат български език. Макар да не познава българската азбука и писменост, той споделя, че поне се опитва да изписва българските думи на латиница. След 5-годишна кариера в българското първенство, Педро още помни първите си впечатления от България.
 

- Бях в самолета, когато погледнах надолу и всичко изглеждаше толкова старо. Помислих си “Леле, къде съм дошъл?”, но сега определено имам друга представа за България. 

Какво е мнението ти за страната ни в момента?
 
- Прекрасно място. Толкова ми харесва, че прекарвам цялото си свободно време тук. Прибирам се в Португалия само два пъти годишно. Работя и почивам в България, тук имам много приятели. 

Ти си един от малкото чужденци, които умеят да говорят български език. Как се справи с изучаването му?
 
- Българският е наистина труден език. Много труден. Първите две години имахме преводач, а и без това говоря английски и мога да се оправя навсякъде. Нямах намерение да уча български. След това имах приятелка българка, която ми помогна много с езика, но вече не сме заедно и продължавам да го уча сам. 


Кое беше първото, което чу и запомни на български език?

- Как си? Това е израза, който чувах постоянно и следователно е първото, което научих на български. 

А коя според теб е най-трудната българска дума?
 
- Прахосмукачка. Сега ми е лесно да го кажа, но вече съм от 5 години и половина в България. До скоро колкото и да се опитвах не можех да кажа “прахосмукачка”. 

В България съществува максимата, че българите се отнасят с недоверие спрямо чужденците. Какво е отношението на българите към теб?

- В  началото, когато дойдох в България всички говореха за мен “Какъв е този? Не може да играе футбол. Чужденец… ”, но след като минаха няколко месеца, хората ме опознаха и приеха. Българите са много добри хора и истински приятели, след като те опознаят. Имам трима, четирима истински приятели българи, които са готови на всичко за мен. 

Каза, че прекарваш много време в България. Кое ти харесва тук?
 
- Имам много приятели българи и чужденци, които живеят в България. Харесва ми Стара Загора, защото е спокоен град и има какво да се прави. Определено харесвам и българската кухня. Обичам много салати и ми допада, че в ресторантите предлагат голямо разнообразие от свежи зеленчуци.

Щом си любител на салатите, как се приготвя шопска салата?

- Домати, краставица, чушка, сирене и лук. 

Мислил ли си с какво ще се занимаваш, след като приключи футболната ти кариера?
 
- Да съм жив и здрав, имам още 5-6 години във футбола. Избора е труден и още не съм решил как ще продължа живота си.