Фашизмът може отдавна да е мъртъв в Италия, но идеологията и символиката му така и не са сразени напълно, отбелязва Асошиейтед прес в материал по темата.

Знаме с надпис "Слава на Мусолини" се появява непосредствено до площада в Милано, където фашисткият диктатор е обесен надолу с главата през 1945 г. Крещят се фашистки лозунги и се отправят фашистки поздрави на демонстрации, а италианският вътрешен министър Матео Салвини пропусна възпоменателните церемонии по случай 74-та годишнина от освобождаването на Италия от нацистката окупация.

Фашистките символи, риторика и поздрави, които дълго време бяха обществено табу, си проправиха път от хулиганските сектори на футболните стадиони до улиците на италианските градове в навечерието на изборите за Европейски парламент тази седмица.

Лидер на крайнодясната партия "Лига", която е на челно място в социологическите проучвания, Салвини бе разкритикуван заради оценяваното му като снизходително отношение към неофашистките екстремисти. Италианският вътрешен министър, който си спечели възхищението на лидерите на европейската крайна десница заради своите антиимигрантски и антиислямски позиции, отрича съществуването на фашистка идеология в политическия живот на Италия.

"На този площад няма екстремисти. Няма расисти. Няма и фашисти", заяви Салвини пред множество от хиляди хора, събрали се миналия уикенд на предизборна проява на европейските популисти, в която взеха участие крайнодесни лидери от Франция и Германия.

Думите му обаче не дават вярна представа за появата на неофашистки групировки покрай кампанията за евроизборите, превърнала в съревнование между традиционните политически сили в Европа и крайнодесните евроскептици и популисти, отбелязва АП.

Според експерта Гуидо Калдерон Салвини от години ухажва крайнодесните групировки в Италия, комбинирайки тяхната екстремистка риторика с ксенофобската платформа на партия "Лига", насочена срещу имигрантите. Това му позволява да разшири електората си с по-голям брой избиратели с екстремистки възгледи, като в същото време съхрани традиционния електорат на неговата формация, твърди Калдерон.

Социологическите проучвания разкриват растящите опасения на италианците, че фашизмът, официално забранен като политическо движение в Италия, надига глава. От проучване на агенция SWG става ясно, че 71 процента от италианците смятат, че е важно да се води борба със завръщането на нацистката и фашистката идеология, като преди две години подобни опасения са изразили 65 процента от италианците.

Според Калдерон обаче за "друга част от населението фашизмът е привлекателен", като причината е, че италианците така и не са преодолели докрай с фашисткото си минало.

Мусолини е бил на власт в продължение на близо две десетилетия, през които Италия се модернизира. В този период фашисткият режим построява училища, железопътни гари и административни сгради, които се използват и до днес, отбелязва Асошиейтед прес.

Салвини, който си дава сметка за силата на образа, наскоро направи обръщение към хора, събрали се на предизборна проява за евроизборите в град Форли, Северна Италия, от балкон, използван някога от фашисткия диктатор.

Името на Мусолини остава част от политическия дискурс в Италия, като трима от потомците на фашисткия лидер (Алесандра, Ракеле и Кайо Джулио Чезаре) участват в политиката.

(БТА)