Цхинвали. Великите български просветители Светите Солунски братя Кирил и Методий бяха чествани днес в Южна Осетия, в рамките на честванията на Деня на българската писменост и култура.
Тези чествания всяка година традиционно започват в цхинвалското руско средно училище №6, след което продължават в Южно-Осетинския държавен университет и други учебни заведения.
Мероприятието през тази година беше на тема „Духовния подвиг на Кирил и Методий“.
В хода на мероприятията на учениците беше дадена информация за живота и дейността на светите равноапостоли Кирил и Методий. Славянската азбука – кирилицата, създадена от тези велики учители на славяните, стана основа за появата на богослужебни книги на разбираем за славянските народи език, развитието на писмеността, книгопечатането, културата и установяването на държавността.
В своето изказване заместник-председателят на Обществото за южноосетинско-българско приятелство Инал Плиев заяви, че родината на кирилицата е България и създадената от светите братя азбука е станала родна, не само за славянските народи, но и за много неславянски народи, в това число и осетинците, явявайки се локомотив за развитието на техните национални култури.
Плиев подчерта заслугите на България за духовното просвещение на славянските народи.
След това Инал Плиев прочете поздравително послание от ректора на Варненския свободен университет професор Петър Христов, което беше прието с голямо въодушевление от участниците в празничното тържество.
Ученици представиха концертна програма, в която се изяви училищния хор. Децата представиха сцени, представящи дейността на Кирил и Методий, сцени от литературни произведения, четоха стихове, пяха песни.
В мероприятето взеха участие представители на посолството на Русия в Южна Осетия, на Обществото за южноосетинско-българско приятелство, Асоциацията на преподавателите по руски език и литература. Мероприятието беше подготвено от ръководителят на ученическия кабинет „Руски свят“ Инна Зубко и учителката по руски език и литература Арена Пухаева.


Инал Плиев