Дамаск. В Сирия отново се разгърнаха крайно ожесточени бойни действия, пише руското издание „Взгляд“. В един от градовете в северната провинция Хама се водят сражения по улиците, които в един момент преминаха практически в месомелачка. Защо екстремистите започнаха тази самоубийствена операция и откъде възникнаха слуховете за мащабно настъпление на армията на Асад в Идлиб?
От сутринта на 23 май се появиха информации за това, че хеликоптери на Сирийската арабска армия разпръскват листовки в „идлибската зона“, с призиви към жителите на провинция Идлиб да напуснат своите домове, преди да започне широкомащабна военна операция, за прочистването на провинцията от екстремисти. Първи за това съобщиха проправителствени медии. Както, обаче, често се случва в Сирия, тази информация беше неправилно изтълкувана.
Първо, листовките са били разпръсквани не над провинция Идлиб, а над част от територията на провинция Хама, временно окупирана от екстремистите от „Тахрир аш-Шам“ и други групировки. От гледна точка на международните договорености, на първо място руско-турските, това не е „идлибска зона, а нещо неопределено, а местните групировки не подлежат на преговори.
Второ, жителите се призовават да се евакуират, тъй като сирийската правителствена армия действително планира военна операция, съпровождана от въздушни удари, в това число и с подкрепата на руската авиация. Това ще бъде операция не за освобождаване на цялата „идлибска зона“, а на тази част от провинция Хама, в която през последните дни се водят ожесточени сражения. Никой няма намерение да напада четиримилионната „идлибска зона“. В този вариант, в който информацията за предстоящата военна операция достигна до Европа, Русия и Америка, тя се превърна в политическо плашило.



Превод и редакция: Светлин Божков