Финансовата година за Lenovo приключи на 31-ви март през тази календарна година като постигнатите финансови резултати са рекордни за компанията.

Lenovo Group приключи четвъртото тримесечие на финансовата година с чиста печалба от $118 милиона. Това е впечатляващо, понеже за същия период на миналата година компанията приключи с $33 милиона загуба. Тримесечният доход на Lenovo е в размер на $11,7 милиарда, което е с 10,1% повече, изчислено на годишна база.

Годишният доход на Lenovo е нараснал с 13% и за изтеклата финансова година е достигнал $51,04 милиарда, което е абсолютен рекорд за компанията. Чистата годишна печалба на Lenovo е $597 милиона, което е сериозно постижение, като се има предвид, че през миналата финансова година компанията бе на загуба с $189 милиона.

Чистата печалба, която трябва да бъде платена на акционерите, за четвъртото тримесечие на финансовата година е нараснала 3,5 пъти до $118 милиона. Дивидентът от една акция за Q4 достигна $0,96 за тримесечието, докато година по-рано бе $0,28.

Бордът на директорите на Lenovo обяви, че за изтеклата финансова година ще изплати дивиденти в размер на 2,64 американски цента на акция или 20,5 хонконгски цента на акция.

Във финансовия отчет се казва още, че компанията Lenovo е най-големият производител на персонални компютри в света с пазарен дял от 23,4% и най-голям ръст сред петте водещи производители – 9,5% годишно.