В това уверява популярният в цял свят руски учен биолог, д-р Александър Панчин. Интервюто, което ви предлагаме в превод, е по повод здравословния начин на живот, най-общо казано. Д-р Панчин развенчава повечето от тези заблуди. 

- Д-р Панчин, в днешно време разполагаме с много информация за полезните и вредни продукти. Помогнете ни да се ориентираме кое е вярно и кое заблуда или провокация. Нека започнем с въпроса: що е то ГМО?

- Никога човек не се е хранил по-безопасно, отколкото сега. Затова първото, което настоятелно препоръчвам, когато стане дума за храна - това е да се успокоите. Най-страшното, което може да се случи, е: продуктът да се е развалил, в него да са се развъдили болестотворни организми, способни да предизвикат например дизентерия. Този проблем не е изкоренен напълно, но все по-малко хора се оказват в болница с чревни отравяния. И заслугата за това в голяма степен е на хранителната безопасност, където се използват различни консерванти, които помагат да не се допусне размножаване на патогенни организми. А различните методи за защита на растенията от вредители вече е от областта на биоинженеринга. Ние можем да създадем растение, устойчиво към гъбични инфекции. Знаете ли, че обикновената папая на Хаваите била почти изцяло унищожена от вирус, но учените създали генномодифицирана, която не може да бъде засегната от вируса. И това е единственото й ново свойство, иначе по нищо не се различава от обичайната папая. Култивираното растение отново започнало да расте и да се разпространява, а за неотдавнашните проблеми всички вече са забравили като за страшен сън. Относно въпроса що е то ГМО: учените използват методи на генното инженерство, за да променят наследствения материал на някакъв организъм с по-точен и надежден начин, отколкото преди. Хората отдавна променят генетичния материал с помощта на селекцията. Ако сравним съвременната царевица с нейния прародител - теосинт, който много силно се различава от съвременната царевица благодарение именно на промяна на гените. 

- А защо у хората се е загнездило впечатлението, че селекцията е безопасна, а ГМО е нещо ужасно, което следва максимално да избягваме?

- При хората е силно изразена т.нар. “натуралистична грешка” - твърдението, че всичко натурално е полезно, а изкуственото - вредно. Но това много лесно може да се опровергае. В САЩ ежегодно възникват повече от 40 милиона случая на хранителни отравяния, заради което умират над три хиляди човека. В по-голямата си част случаите на отравяне са свързани с натурални болестотворни вируси и организми, които попадат в нашия стомашночревен тракт заедно с неизмитите плодове, листни зеленчуци, сурова риба или месо. Много е дълъг списъкът на чисто натурални патогенни организми (клостриди, изработващи алфа-токсин и ботулотоксин, патогенни щамове, чревна пръчица, салмонела, листерия, шигела, устойчивият към много антибиотици златист стафилокок, ротавируси, ентеровируси, вирусът на хепатит А и т.н..), срещащи се в продуктите, в т.ч. и в тези с етикет “органични”, “без ГМО”. 

И обратното, “изкуствените” консерванти, от които всички толкова много се страхуват, помагат да се потиска растежът на микроорганизмите. Те предпазват продуктите от плесен и образуването на токсини от микробен произход. Най-важното е храната да е качествена, безопасна, вкусна и полезна. И в това отношение естественото не гарантира положителен резултат. Изкуственото също не гарантира. Но то поне се опитва да направи продукта максимално безопасен и добър.

Д-р Панчин

- А какво ще кажете за натриевия глутамат?

- Глутаматът е сол на глутаминовата киселина, която е аминокиселина, влизаща в състава на всякакви белтъчини. А натрият е това, което го има в обикновената готварска сол. Т.е., натриевият глутамат е абсолютно познат на нашия организъм. Ние имаме специални рецептори, благодарение на които различаваме вкусовете сладко, солено, горчиво, кисело, а също и още един вкус - “умами”, или “вкусът на месото” - ето това е мирисът на натриевия глутамат. Леталната доза на натрия е много по-висока от тази в готварската сол. Ако в едно ястие се сложи много сол, то губи вкуса си. Същото е и с храната, в която се добавя много глутамат, тя придобива отвратителен вкус, което показва, че човек няма да изяде порция храна, в която се съдържа опасна за здравето доза от натриев глутамат... 

В тази връзка мога да кажа, че средствата за масова информация не разбират каква вреда нанасят на хората, внушавайки заблуди от този род. Защото хората са така устроени - ако ги наплашиш с нещо, то може да се отрази не само на психиката им, но и на здравето им като цяло. Има много примери в това отношение.

- В последно време стана модерно с повод и без повод да посочват, че еди- кой си продукт не съдържа глутен. Той много ли е вреден?

- Глутенът е група белтъчини, която влиза в състава на семената на зърнените растения. Има един малък процент от хора с генетична непоносимост към глутена. Те наистина трябва да се въздържат от неговата употреба, но това могат да го кажат само лекарите, както и да определят някаква доза. 

- А какво кара подозрителният потребител да се усъмни в качеството на продукта, ако той съдържа някое или няколко от прословутите “Е”-та?

- Много пъти вече се повтаря от всички запознати, че “Е”-та в състава на продукта означават, че въпросното вещество присъства в безопасна доза в европейския класификатор на хранителните добавки. Ако на етикета е посочено “Е”, не разбираме, че това вещество ще го има в продукта в регламентирана доза. Знаете ли, че една чисто натурална ябълка съдържа антиокислителите Е300, Е330, Е334, Е363, Е375. Съдържа и оцветителите Е101, Е140, Е160А, R 163, Е181 и консервантите Е260, Е270, Е280, Е296, както и гореспоменатият глутамат и много други съставки с буквата Е. 

Може би не знаете, но Е300, това е витамин С, аскорбинова киселина. Както виждате, много различни и напълно природни сами по себе си компоненти. Но дори не е важно, че са природни, както казахме, това е натуралистична грешка 

По-важно е, че това са някакви съединения, които съвсем нормално се утилизират от човешкия организъм. Затова твърдението “Ние сме против Е-добавките” е абсурдно по принцип, защото тогава въобще нищо не трябва и не може да ядем. Такива компоненти в една или друга концентрация ги има във всяка храна.

- Съществува мнение, че медикаментозните витамини не носят практически никаква полза на организма. Това вярно ли е?

- Има хора, страдащи от авитаминоза, недостиг на витамини. Но такава диагноза може да постави само лекар въз основа на изследвания. И само той може да определи дали в организма има недостиг на конкретен витамин и съответно да го предпише на своя пациент. Като цяло, хипервитаминозата, т.е., предозирането, също е лошо. Прекаленото увлечение по витаминизацията при липса на реални показания за това няма да доведе до нищо добро. Сега има много привлекателни таблетчици, поливитамини, които някои хора гълтат като бонбончета. Просто са много вкусни. Но пак ще кажа, витамини се приемат по медицински показания или ако човек е принуден да спазва специална диета. Ако например, диетологът изключи от менюто ви някои продукти по свои съображения, той може да ви препоръча добавки, за да се компенсира недостигът на витамини. Но такива решения се вземат заедно със специалиста - вие не бива да си предписвате сами добавки. 

Яна БОЯДЖИЕВА