Да си родител изобщо не е лесна работа, особено когато става дума за малко дете. Всички бихме искали да имаме надежден метод за възпитание, но уви, такъв не съществува! 

В родителския занаят от изключително важно значение е да умееш бързо да се адаптираш към ситуацията. И така ден след ден, докато детето не порасне и самото то не започне да поема отговорности. 

Близо 80% от думите, които казваме на децата си, са инструкции и забрани. Само понякога обаче те са оправдани и то в много краткосрочен план. Дисциплиниращите мерки обикновено не правят децата дисциплинирани. Защото в момента, в който строгият родител се обърне на другата страна, детето започва да прави каквото си знае. 

Ако трябва да сме честни, няма универсална рецепта, с която да накарате детето си да направи това, което желаете, защото всеки малчуган е различен. Със сигурност обаче, ако му повторите едно и също нещо 10 пъти, след това започнете да крещите, заплашвате и накрая го "наградите" с няколко шамара, няма да постигнете нищо! Защото всички хора обичат, когато с тях разговарят спокойно, с разбираеми думи и усмивка на уста и децата не правят изключение! 

Днес от  ще споделим с вас няколко вълшебни фрази, които трябва да използва всеки родител, за да получи от детето си това, което желае. Тези магически думички ще ви помогнат да промените възприятието на малкото човече и в бъдеще ще постигате много по-добри резултати във възпитанието. 

Вместо със заповеднически тон да изкрещите: "Бързо!", просто можете да превърнете всичко в състезание и да кажете: "Готови... Внимание... Старт!" или "Аз съм първа!". 

Когато искате да накарате детето си да си изяде всичко в чинията, не го заплашвайте с фрази като: "Ако не си изядеш обяда, няма да получиш десерт!", а му обещайте, че: "Когато успееш да се справиш с това парче месо, на масата ще се появи нещо, което много обичаш!".     

Вместо да му викнете заповеднически "Разтреби си стаята!", кажете: "Да поиграем на фокусници! Да направим така, че безпорядъкът да изчезне!".

Когато сте заета, а детето търси внимание, не бързайте да му казвате "Пречиш ми!". По-добре кажете: "Сега съм заета, но през това време ти можеш да измислиш на какво да си играем, когато приключа!". С подобно обещание то непременно ще ви остави на мира. 

Детето иска да облече любимото си яке, но то е мръсно? Вместо троснато да му казвате: "Облечи друго, това трябва да го изпера!", по-добре отклонете вниманието му с думите: "Какво ще кажеш днес да излезеш с друго яке? Знаеш ли, че този цвят си отива страшно много с камиончето, което си нагласил за площадката?". 

А вместо: "Лягай в леглото, време е да спиш!", проявете заинтересованост и спокойно го попитайте: "Разказвала ли съм ти историята за зайчето/кученцето/тигърчето, което...".  

Вместо заплашително да крещите: "Слушай какво ти казвам, недей да ...", го предразположете към диалог и спокойно ги попитайте: "Защо правиш така? Знаеш ли, че това е много неприятно?".

Вместо грубо да му заповядате: "Затваряй си устата", можете да опитате да отклоните вниманието му с думите: "Нека после се върнем на тази тема, а сега ми кажи..." (и започвате да му говорите за нещо, което му е интересно и което ще се радва да обсъди с вас).

Вместо: "Колко пъти да се повтарям?!", анализирайте къде точно е грешката на детето. Вие избирате дали ще я повтори, или не. Можете да му го кажете веднъж, спокойно, отчетливо и да го гледате в очите. Когато (ако) детето не се подчини, по-лесно ще осъзнае, че това са последици от неговото решение. /

Харесайте , където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!