Основателят на Huawei тези дни заяви, че компанията отдавна се подготвя за противопоставяне на САЩ. От седем години китайският технологичен гигант разработва собствена алтернативна операционна система, която да се използва вместо американската Android. Поточните линии на Huawei масово произвеждат собствени чипове за фирмените смартфони и лаптопи, за да се намали зависимостта от Intel, Qualcomm, Xilinx, Broadcom и Micron. Корпорацията е готова за предвижданата преди това блокада, както и цялата китайска икономика, която се е подготвила за евентуална продължителна икономическа война.

Резервният план на Huawei явно предвижда по-широка съвместна работа с партньорите от други държави, които могат да се противопоставят на лобирането на САЩ. На първо място, това са страните от Европейския съюз, в които активно се изгражда и използва оборудване за 5G мрежите, и се сключват нови договори за създаване на съответната инфраструктура за мобилните мрежи от пето поколение.

Huawei не забравя и другите приятелски региони и страни, включително и Русия. Руското издание „Известия“ съобщи, че след въвеждането на търговските санкции от страна на САЩ, Huawei е изпратил до руските висши учебни заведения 140 технологични заявки. Китайският технологичен гигант, лидер на телекомуникационния пазар, предлага на Русия партньорски отношения по няколко направления.

Huawei още миналата година започна съвместна работа с няколко от най-големите руски изследователски центрове. Китайската компания е разкрила представителства в Москва, Санкт Петербург и Казан, а малко по-късно и в Новосибирск и Нижний Новгород.

Проведен е и конкурс на тема информационно комуникационните технологии на Huawei и Huawei Cloud, в рамките на който са определени трите най-добри учебни заведения:

  • Казанският федерален университет
  • Националният изследователски университет „МИСиС:
  • Московският държавен технически университет „Бауман“

А сега, през месец май 2019 година е стартирана Програмата на Huawei за изследвания и иновации (Huawei Innovation Research Program, HIRP), в рамките на която Huawei предлага финансова поддръжка на руските университети и институти за водещи иновационни изследвания в сферата на телекомуникационните и информационните технологии, както и в сродните области

Тези дни китайският гигант осезателно е активизирал дейността си с руските вузове. Заместник ректорът на Казанския федерален университет Дмитрий Пашин съобщи, че в рамките на програмата HIRP китайската компания е подала 140 заявки, с които се предвижда съвместна работа в следните области:

  • Оптични технологии
  • Безжични технологии
  • Големи обеми от данни (big data)
  • Изкуствен интелект
  • Съхранение на данни
  • Мрежи на бъдещето (FN)
  • Разработване на софтуер
  • Други

На първия етап на вузовете се предлага да определят задачите, които са в състояние да изпълнят. Следва сключването на стандартен договор, в условията на който е заложено, че университетът, с който е сключен този договор, има право да участва в бизнеса със съвместно създадените продукти.

„Казанският федерален университет работи съвместно с Huawei от 2018 година и вече има осем технологични разработки за бизнеса“ – каза Дмитрий Пашин. „Всичките проекти са в активна фаза на преговори. Един от тях е от областта на изкуствения интелект, другият е свързан с новите перспективни системи за ориентация, навигация и връзка, а третият проект е от областта на квантовата информатика“. Останалите проекти са търговска тайна.

Според въведените от САЩ търговски санкции, на най-големият в света производител на телекомуникационна апаратура е забранено да купува американски компоненти за своите нови продукти и да използва американски софтуер.

„От моя гледна точка, ние не трябва да гледаме на случващото се с Huawei, не като на някакъв технологичен трилър и просто да вземем пуканки и да чакаме какво ще стане по-нататък“ – каза генералният директор на компанията „Отворена мобилна платформа“ Павел Ейгес. „Ние трябва да знаем, че това е един пример, какво може да се случи с всяка една голяма технологична компания, която критично много зависи от американските технологии“.

Търговската война

Ситуацията с Huawei е само един епизод от голямата търговска война между САЩ и Китай. И двете страни имат лостове и козове. Така например, САЩ може да забрани импорта на чиповете на Qualcomm, които се използват в значителна част от китайската електроника. Но Китай може да отговори с опасен ход и да започне да продава американските дългови облигации, запасите от които в КНР достигнаха $1,2 трилиона. Това без съмнение ще повиши рисковете – за САЩ ще нарасне цената на следващите заеми, а това осезателно ще намали икономическия ръст на страната.

Експертите от московския център Карнеги считат, че Китай се подготвя за много дълго противопоставяне. Всички държавни средства за масова информация на страната публикуват редакционния материал на Huanqiu Shibao (环球时报) със следните думи:

„Американската страна води тази война от алчност и невежество. Ако САЩ престане да се ежи и да лъже, то тяхното морално превъзходство ще се изпари. Китай се сражава, за да защити своите легитимни права и интереси“.

Истински фурор в Китай предизвика държавният телевизионен канал CCTV-1, водещият на който прочете следния текст:

„Както каза председателят Си Цзинпин, китайската икономика не е езерце, а море: поройният дъжд може да размие езерцето, но не може да нанесе вреда на морето. И след много порои морето остава непоколебимо. Китай не иска тази борба, но е готов за нея. След пет хиляди години възход и падение каква битка не би издържал китайският народ?“.

Само за няколко дни това видео събра над три милиона коментара.

Експертите от Московския център Карнеги изразяват надежда, че търговската война между САЩ и Китай няма да нанесе вреда на световната икономика, но е ясно, че всички ще загубят.