Действията на американското правителство по отношение на Huawei доведоха до това, че от съвместна работа с китайския технологичен гигант се отказаха най-големите IT корпорации в света: Google, Qualcomm, Broadcom и други. Но най-неприятна за Huawei бе постъпката на британската компания ARM, която заяви, че незабавно прекратява бизнес отношенията си с Huawei. А сега и Microsoft заяви намеренията си да прекрати взаимодействието с Huawei.

Още вчера Microsoft премахна от своя американски интернет магазин всичките модели лаптопи на Huawei, включително Matebook X Pro и MateBook D. Уеб страниците с тези модели известно време показваха съобщение за грешка.

Microsoft е изпратил писма, с които нарежда на всичките свои представителства и филиали в другите страни, да прекратят контактите с Huawei. Всички комуникации с китайския производител трябва да стават само чрез централния офис на софтуерния гигант

Huawei използва операционната система Windows в електронните си устройства за потребителите. Но в своите решения за съхраняване и работа с големи обеми данни Huawei използва b2b софтуера на Microsoft. Продукцията на корпорацията от Редмънд осигурява работата и на електронния облак Huawei Cloud, който явно също ще пострада от американските търговски санкции.

За Huawei това не е особено голям пазар, понеже компанията излезе на него преди около две години, но имаше намерение след 3-4 години да заеме челните места в облачния бизнес.