Йохан Гуденус, който след разобличителното видео от Ибиса напусна всички постове в крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС), както и самата партия, съобщи на избрани от него медии данни по скандала с нелегалния запис.

Виенският всекидневник "Стандард" съобщи снощи в електронното си издание подробности за случилото се.

От своя страна уволненият вече вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе, около когото се завъртя грандиозният политически скандал от тези дни, пише днес на своята фейсбук-страница с близо 850 000 последователи: "Кои са хората, които са дали поръчката и кои са се възползвали от нея? Няма да се откажа да търся... Справедливостта ще победи."



Новите министри в австрийското правителство положиха клетва

Той не дава отговори или не прави предположения кой би могъл да му постави професионалната видеоклопка, но препраща към изявление на президента на Германския Бундестаг Волфганг Шойбле, който предполага, че зад аферата стоят тайни служби, посочва БТА.

Историята, разказана от Гуденус, връща събитията към март 2017 година, когато виенски адвокат с инициал М. го свързва чрез познат с мнимата племенница на олигарх, готова да закупи земи от Гуденус. На първата среща, състояла се в ресторант "Льо сиел" на петзвездния виенски "Град хотел", присъстват Гуденус, племенницата, адвокатът и познат на адвоката, представящ се за доверено лице на племенницата. Довереното лице е придружителят на племенницата в онази фатална вечер, която Гуденус и Щрахе прекарват във вилата с много шампанско и водка, записани незабелязано.

Довереното лице, пише вестникът, е мюнхенски детектив с виенски корени, името му е Юлиан Х. Според разследване на "Стандард" преди време той се е хвалел на интернет-страницата си, че има професионален нюх и поръчки от криминалната полиция, вътрешно министерство и чуждестранни правителства.

Междувременно интернет-страницата е офлайн. Фирменият адрес е адресът на мюнхенската адвокатска кантора "Гизе". Юлиан Х. е прехвърлил звъна на фирмения си телефон към телефона на адвоката Кристиан Гизе, така че когато някой го търси, да звъни автоматично телефонът в адвокатската кантора.

"Не знам къде е", казала вчера адвокат Гизе на запитване на "Стандард", и добавила, че от съображения за дискретност няма право да казва дали представлява Х., с когото е в наемни отношения. "Той е под наем в една от нашите стаи".

В Австрия нищят откъде се появи видеото, разтърсило страната

В разговор с телевизионния канал ОЕ24TV Саша Вандл, бивш шеф на Х., е заявил, че веднага е познал колегата си от видеозаписа. "Видеото от Ибиса носи точно моя почерк", заявява Вандл.

Виенският адвокат М. и Юлиан Х. били близки приятели. Адвокатът М. не е бил на Ибиса, не желае да вземе отношение по обвиненията на Гуденус, и адвокатът на адвоката не желае да даде изявления. Страницата на адвокат М. в Туитър е изтрита. Въпреки неколкократните опити на "Стандард" да се свърже вчера по телефона с Гуденус, разговор не се е състоял.

Срещу виенския адвокат, продължава "Стандард" , има и други обвинения: от една страна се появява на платформата "Офшорлийкс" с фирма на Малта. От друга, той е предлагал по време на предизборната кампания за виенските провинциални избори през 2015 година изобличителен материал за Щрахе.

Манфред Юрацка, по онова време шеф на АНП във Виена, заявява за "Стандард": "На нас не ни е предлагано нищо. Нито срещу пари, нито безплатно." Говорител на партията НЕОС ("Нова Австрия") също казва, че до този момент виенският адвокат не е бил известен на партията. Говорител на бившия кмет на Виена Михаел Хойпъл е отговорил отрицателно на въпроса дали през 2015 година адвокатът е предлагал на Австрийската социалдемократическа партия записи с компрометиращо съдържание.