Вашингтон стана първият американски щат, който легализира превръщането на човешки останки в компост. Според новия закон жителите на западния щат ще могат да се разпореждат с телата си след смъртта си, включително завещавайки останките си, за да се превърнат в почва.

За закона лобирала Катрина Спаде. Нейната компания Recompose е усвоила технологията за превръщане на човешките останки в плодороден компост. Принципът на технологията е, че тялото се поставя в стоманен шестоъгълен контейнер, пълен с люцерна, дървесни стърготини и слама. След това контейнерът се затваря и тялото се оставя да се разложи естествено за период от не повече от 30 дни. След това контейнерът произвежда компост, чието количество съответства на приблизително две колички. Той се дава на роднините на починалия, които могат да посаждат в него цветя, зеленчуци или дървета, съобщава Би Би Си.

Човешките останки, превърнати в компост, са екологична алтернатива на обичайното погребение или кремация. Такава технология може да бъде решение за тези градове, където има недостиг на места за погребение или местата за гробища са ограничени. Самата Катрина Спаде вярва, че този метод ще намали въглеродните емисии и използването на земята.

Между другото, екологичните алтернативи за погребение стават все по-популряни. Например починалия актьор от телевизионния сериал "Бевърли Хилс, 90210" Люк Пери бе погребан в "гъбичен костюм". Създателят на костюмите Джей Рим Лий твърди, че този метод намалява количеството токсични замърсители, които се отделят в околната среда по време на разлагането на тялото.

Методът за превръщане на човешки останки в компост вече е законен в Швеция. В Обединеното кралство също е позволено да се погребва човек без ковчег или в ковчег от биоразградими материали.