Награди „Пловдив“ за достижения в областта на изкуството и културата ще бъдат връчени тази вечер от 18 часа на тържествена церемония в Дома на културата „Борис Христов“. 

Домакин на събитието тази година е Държавна опера – Пловдив. Водещи на програмата ще бъдат солистите от операта Вера Гиргинова и Виктор Ибришимов, които в музикалните паузи ще изпълнят арии от мюзикъла „Евита“.

Кметът на Пловдив връчва наградите в 10 категории – Аудио и визуални изкуства, Журналистика, Изобразително изкуство, Музика, Театър, Художествен превод, Художествена литература, Културно наследство, Изкуство за деца и Архитектура.

Победителите получават бронзова статуетка на скулптора Димчо Павлов.

В раздела „Художествена литература“ се конкурират Крум Филипов с романа си „Синът на авиатора“, Александър Секулов със стихосбирката си „Хроники и химни“ и Антон Баев с книгата си с поезия „55 меланхолии на Антон Баев“.

В категорията „Изобразително изкуство“ номинацията е една и обща – Албена Михайлова, Венета Маринова, Моника Роменска и Надя Генова за изложбата им „Жените на Ръб-а“.

В раздела „Музика“ номинациите за три – на проф. Костадин Бураджиев, на Марияна Панова и на Фолклорен ансамбъл „Тракия“ за спектакъла „Земята на Орфей“.

В категорията „Театър“ номинацията е една – на Драматичен театър – Пловдив за спектакъла „Дебелянов и ангелите“.

В раздела „Художествен превод“ се конкурират Огнян Алтънчев за превода на романа „Тънкото изкуство да не ти пука“ от Марк Менсън и Гинка Бакърджиева за превода й на „Чук за вещици“ от Вацлав Каплицки.

В категорията „Журналистика“ тази година номинацията е само една – на Веселина Божилова за серия репортажи и видеофилми за „Столипиново“ и ромската интеграция.

В раздела „Аудио-визуални изкуства, фотография и операторско майсторство“ се конкурират Петко Танчев и Иван Палейков.

В категорията „Културно наследство и съхраняване на паметта“ номинациите са три – на Издателство „Летера“ и Надя Фурнаджиева за албума „Пловдив – древен и вечен“, на Институт „Старинен Пловдив“ за Празниците на Стария град и на историка Стефан Шивачев за научната му монография „Ролята на Община Пловдив за развитието на града през 1886-1944 година“.

В раздела „Изкуство, предназначено за деца“ са номинирани Държавна опера – Пловдив за спектакъла „Светът на Алиса“, Сдружение „Арт Войс Център“ за концерта „Заедно“ и Балетно студио „Буратино“ за спектакъла „Без имитации“.

В категорията „Архитектура“ тази година няма постъпили номинации.