Скопие. Новите, по-ниски цени на роуминга за страните от Западните Балкани влизат в сила от 1 юли. Те ще бъдат намаление с 50% до 70%, предава скопското електронно издание "Локално", като се позовава на данни от Агенцията за електронни съобщения (АЕС) на Македония.
От намалените цени ще могат да се възползват граждани на Македония, Албания, Сърбия, Косово, Черна гора и Босна и Херцеговина. Междувременно регулаторите трябва да хармонизират механизмите за изпълнение на споразумението, което наскоро бе подписано от министрите на страните от Западните Балкани на срещата на високо равнище в Белград.
На среща в Охрид регионалните регулатори договориха и по-широкото споразумение за начините за изпълнение на споразумението, което беше прието на политическо ниво в началото на април.
"Ние настояваме за избягване на тези дълги процедури в преходния период, тъй като операторите прилагат механизми за определяне на фиксирани цени, които ще намалят цените в диапазона от 70 до 80%," каза Сасо Димитриоски, директор на AEC.
Крайната цел е през юли 2021 г. роуминг услугите да бъдат напълно премахнати и международните разговори да бъдат таксувани по тарифите за вътрешните, припомня изданието.

Превод и редакция: Тереза Герова