Вашингтон/Москва. В САЩ пуснаха юбилейна монета за 75-та годишнина от края на Втората световна война. На нея са изобразени знамената на съюзниците в Антихитлеристката коалиция, но СССР не е включена сред тях, отбелязват в редакцията на руския вестник "Аргументи и Факти" (АиФ).
"На гърба на монетата са показани автентични и драматични картини от Втората световна война и датите на ключовите победи на Антихитлерската коалиция, на лицето й са изобразени самите съюзниците, представени чрез знамената на САЩ, Великобритания и Франция", цитира изданието описанието на монетата, дадено от Брадфордската борса. Така става ясно, че от списъка е изключен СССР.
От редакцията припомнят, че "през тези най-трудни четири години" са разрушени 1710 съветски града, 70 хил. села и 65 000 км железопътни линии. Според някои оценки, преките икономически щети, причинени от войната, възлизат на 679 милиарда рубли. "Но все пак устояхме! Защитихме, а след това възстановихме - градове, села, фабрики. С цената на невероятните усилия", пише вестникът.

Превод и редакция: Тереза Герова