Лондон/Москва. Министърът на външните работи на Великобритания Джереми Хънт възнамерява да обвини руските спецслужби в опити за подкопаване на критичната инфраструктура на множество страни с помощта на кибератаки, пише руският вестник "Известия".
В медиите изтече информация за речта на Хънт, която ще изнесе по-късно през деня в рамките на конференция за киберзащитата, на която ще участват страните от НАТО. Според първия дипломат на Лондон, руските спецслужби следят отблизо национални инфраструктури на редица страни, за да открият къде са уязвими, за да подкопаят функционирането им, а оттам - и това на съответните правителства.
През последните 18 месеца Националният център за киберсигурност на Великобритания е споделил своите заключения с 16 съюзници от НАТО. За да помогне на други страни да се противопоставят на предполагаемата руска заплаха, Обединеното кралство споделя техническа експертиза с тях, ще поясни министърът.
От Москва многократно са подчертавали, че обвиненията срещу Русия за участие в кибератаки срещу компютърни системи в други страни са необосновани. На 20 април 2018 г. говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че британското общество подготвя разпространяването на твърдения за "мними" кибернетични заплахи от Русия. Целта е да бъде получено разрешение за антируска кибернетична атака, „която, ако бъде приложена, действително ще бъде агресивно и непровокирано действие“.
В същото време говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи обвиненията на САЩ Великобритания във връзка с кибератаки от Руската федерация като неоснователни. Дипломатическото представителство на Москва в Лондон отиде дори по-далеч, като характеризира обвиненията срещу Русия като пример за провокативната политика на Лондон.

Превод и редакция: Тереза Герова