Вашингтон. Министерството на търговията на САЩ премести Венецуела в групата държави, в които продажбата на американски продукти, включително изделия с двойна употреба, представлява определена заплаха за националната сигурност. Съответното известие бе публикувано от Бюрото по промишленост и сигурност (към Министерството на търговията на САЩ), предава TACC.
„Бюрото за промишленост и сигурност изменя правилата за контрол на износа, като изключи Венецуела от групата държави B, която гарантира благоприятни условия за определени експортни стоки с оглед националната сигурност, и я прехвърля към група държави D, в която влизат държави, представляващи определена заплаха за националната сигурност",се казва в документа.
Както е обяснено от бюрото, промените "отразяват настоящите проблеми на националната сигурност, свързани с Венецуела, например, навлизането на чужди войски и военна техника Венецуела, и са насочени към повишаване на нивото на националната сигурност на САЩ". В допълнение, според документа, Венецуела сега е включена в група D: 2-4, в която страните, чиито разработки в областта на ядрените, химическите и биологичните оръжия и ракетните технологии представляват "загриженост".
Бюрото подчерта, че в резултат на новите мерки "износът и реекспортът за Венецуела и доставките във Венецуела ще бъдат неприемливи" по отношение на някои продукти, свързани с гарантиране на националната сигурност на САЩ.


Превод и редакция: Тереза Герова